Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znate li zašto vidite Mjesec tokom dana: Evo odgovora

Jedna od najranijih stvari koje naučite je da je Sunce velika žuto-bijela kugla na nebu tokom dana, dok Mjesec mijenja oblik i svijetli noću. To je većinom istina, ali  sigurno ste primijetili kako se ponekad pojavi usred poslijepodneva.

Jeste li se zapitali zašto se to tačno događa? Da tokom dana ne možete vidjeti nijednu zvijezdu ali da Mjesec možete.

To je zapravo povezano s položajem mjeseca na nebu. Kako se Mjesec vrti oko Zemlje, tako se i Zemlja okreće oko Sunca. Javljaju se “pokreti” Mjeseca i Sunca koje vidimo na nebu.

Zbog toga je Mjesec u liniji sa Suncem jednom mjesečno pa možemo vidjeti i puni Mjesec. To znači da se izdiže tačno onako kako zalazi Sunce, i obrnuto. Ostatak mjeseca (oko 29,5 dana) nisu precizno postrojeni na taj način, što znači da Mjesec može biti vani prije zalaska Sunca ili nakon izlaska, ovisno o tome je li prije ili nakon punog Mjeseca, prenosi 24sata.hr.

Dnevni Mjesec se najbolje vidi kad je pod uglom od 90 stepeni sa Suncem, odnosno kad je on u prvoj ili posljednjoj fazi tromjesečja.

U vrijeme mladog Mjeseca ga ne možete vidjeti noću, jer je njegova svijetla strana okrenuta od Zemlje. Ipak, Mjesec je i dalje “vani” tokom dana, samo je preblizu suncu pa ga svjetlost u potpunosti sakriva.

Čak iako svijetli, on ne pušta nikakvu svjetlost sam od sebe jer već odražava svjetlost Sunca.

Ako se još uvijek pitate zašto ne možete u toku dana vidjeti zvijede, Space.com zapravo tvrdi da možete, ali morate jako dobro gledati.

Mjesec je puno bliže Zemlji od bilo koje druge zvijezde, a to je razlog zašto izgleda svjetlije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,