Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto u avionu nikad ne biste trebali piti vodu, osim iz zatvorenih flašica?

Preuzmite sliku

30-godišnja Kat Kamalani je stjuardesa koja je postala zvijezda TikToka zahvaljujući videima u kojima otkriva detalje koji mnogim putnicima nisu poznati.

Nedavno je podignula prašinu nakon što je upozorila ljude da u avionu piju isključivo pića iz limenki ili bočica.

“Nemojte ovo jesti u avionu”, naslov je videa u kojem je progovorila o štetnosti avionske vode, a koji u trenutku pisanja ovog teksta ima 2.5 miliona pregleda, prenosi index.hr.

“Pravilo broj jedan – nikad ne konzumirajte tekućinu koja nije iz limenke ili bočice. Spremnici za vodu nikad se ne čiste i odvratni su”, rekla je.

Dodala je i da većina stjuardesa rijetko pije kafu ili čaj u avionima, jer se “pripremaju s vrućom vodom iz aparata koji se rijetko čiste”.

“Takvi uređaji se često nalaze tik uz toalete”, upozorila je.

@katkamalaniJust promise me you won’t 🤢 ##flightattendantlife ##travelhacks ##traveler ##cleaninghacks ##influencers ##foodhack

♬ original sound – Kat Kamalani

Nedavna studija također je pozvala putnike da izbjegavaju vodu u avionima

Studija o vodi u avionima iz 2019. godine, koju su proveli Centar za politiku prehrane Hunter College NYC i DietDetective.com, analizirala je kvalitetu pitke vode u 23 zračna prijevoznika.

“Kvaliteta pitke vode razlikuje se ovisno o avionskoj kompaniji, a mnogo uzoraka je nezdravo”, navodi se u studiji.

“Ocjene su dodjeljivanje u rasponu od 5 (najbolja) do 0 (najlošija) i to na temelju 10 različitih kriterija. Prosječan rezultat je 3 što ukazuje na relativno čistu vodu za piće”, dodaju.

Prema istraživanju, od 10 glavnih aviokompanija, sedam je dobilo ocjenu manju od 3.

“Regionalni zračni prijevoznici, osim Piedmont Airlinesa, moraju poboljšati sigurnost svoje vode”, napisao je Charles Platkin koji je radio na studiji.

Slično kao i Kamalani zaključili su da “putnici nikad ne bi smjeli piti vodu koja nije iz zatvorene bočice, kao ni kafu ili čaj”.

Studija savjetuje putnicima i da ne peru ruke u avionskim toaletima, već da koriste sredstva za dezinfekciju ruku.

2011. godine američka savezna vlada uvela je pravilo o pićima u avionima zrakoplovima (ADWR), koje zahtijeva od zračnih prijevoznika da testiraju zalihe vode na štetne bakterije kako bi putnicima i posadi osigurali sigurnu vodu za piće. Također propisuje da avionske kompanije moraju dezinfikovati i isprati spremnike za vodu najmanje četiri puta godišnje.

Iako se voda u avione pumpa iz komunalnih sustava, kvaliteta također ovisi o tome gdje se u svijetu nalazi avion. Na kvalitetu utiče i čistoća i sigurnost opreme koja se koristi za prebacivanje vode u avion, od kamiona do crijeva, prema ADWR-u. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,