Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto je jedna tipka na daljinskom upravljaču ispupčena?

Preuzmite sliku

Ako pogledate svoju numeričku tipkovnicu na laptopu ili daljinski upravljač za TV, oboje bi trebali na tipki s brojem 5 imati malu izbočinu u obliku tačkice, dvije tačkice ili crtice; a jeste li se kad pitali čemu ona služi?

Te predmete manje više svi koristimo svakodnevno, a izrađuju se tako da rukovanje s njima bude što jednostavnije i da služe svima. Zato proizvođači u njihovoj izradi misle i na slabovidne i slijepe osobe pa je već godinama stavljanje male izbočine na tipku s brojem 5 standard u proizvodnji, bez obzira o čijem je brendu riječ.

Naime tačkica/e ili crtica na tipki služe kao taktilni orijentir koji slijepim i slabovidnim osobama omogućava jednostavnije korištenje daljinskog upravljača i tipkovnice jer pomoću nje lakše mogu odrediti gdje se nalaze ostale tipke. Osim što pomaže slabovidnim i osobama oštećenog vida, ta tipka s pomaže i osoba s normalnim vidom da se lakše orijentišu i da daljinski upravljač ili tipkovnicu mogu koristiti i bez gledanja u njih ili kad su u mraku. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,