Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto frižider treba da odmaknete od zida?

Preuzmite sliku

Danas, čim kod kuće ulovite dva minuta mira, pozovite nekog da vam pomogne i odmaknite frižider od zida. Zahvaljući tome frižider bi mogao da radi bolje, pa čak i da uštedite novac…

Budimo iskreni, frižider je aparat koji najviše radi u kuhinji, a ujedno mu pridajemo i najmanje pažnje. U redu, tu i tamo ga očistimo, ali u pogledu mehanike ne činimo ništa. I većina nas i ne pomisli da bi išta moglo i trebalo učiniti po tom pitanju, zar ne?!

Ali, i unutrašnjosti vašeg frižidera (a ne mislimo na sadržaj, tj. namirnice) je potrebno malo nježnosti i pažnje. Na sreću, sve što vam treba je 5 minuta slobodnog vremena da biste temeljno očistili zavojnice kondenzatora.

Svaki frižider ima kondenzator, jedinicu koja oslobađa toplinu putem zavojnica koje se nalaze na zadnjoj strani frižidera, ili na dnu ispred (iza rešetke). Vremenom u ovim zavojnicama mogu da se nakupe prašina i prljavština, što znači da kompresor mora da radi dvostruko jače i troši duplo više energije. Ali ne samo da je to neefikasno, nego je i neisplativo jer će se na kraju frižider pokvariti.

Razmislite o tome na ovaj način: zamislite da pokušavate da trčite maraton, a neko vam dodaje sloj po sloj odjeće. Na kraju biste bili toliko opterećeni i teški da biste morali da se zaustavite, a isto tako se osjeća i vaš frižider.

Rješenje je da očistite zavojnice nekoliko puta godišnje, a to je vrlo lako učiniti. Samo izvucite frižider (najčešće su na točkovima, tako da bi trebalo da imate mogućnost da ga nježno izvučete prema sebi). Zatim usisivačem, tankim završetkom i slabijom snagom, usisajte svu prljavštinu i prašinu sa zavojnica. Provjerite da nemate i poseban dodatak (koji možete i kupiti) tj. četku koja može da uđe unutar pukotina.

Ako je vaš kondenzator na dnu frižidera, samo skinite ili odvrnite mrežicu koju vidite tamo i odradite navedeni posao. Nakon čišćenja bi odmah trebalo da primijetite razliku u radu frižidera. (super žena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,