Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta su ‘plava jaja’ i ‘roze jajnici’?

Muškarci-potencija
Preuzmite sliku

Da li su takozvana “plava jaja” ozbiljan medicinski problem, koji može da izliječi seks, ili se ipak samo radi o izuzetno neprijatnom i bolnom stanju ?

Muškarci-potencija

Kada ste uzbuđeni, a iz nekog razloga niste doživjeli orgazam, kao posljedica se mogu javiti takozvana “plava jaja”. Do sindroma “plavih jaja” dolazi kada se, zbog uzbuđenosti, u seksualne organe slije krv i tamo ostane.

Zašto ih zovemo sindromom “plavih jaja” ?

Plava jaja su svoj naziv dobila kad su muškarci progovorili o toj pojavi. O svojim plavim testisima muškarci su progovorili prije svega iz jednog razloga – kako bi time nagovorili žene da se s njima imaju seks. Mnoge žene su nasjele i predale se, vidjevši mušku patnju i vjerujući njihovim riječima kako moraju se olakšaju, jer inače mogu nastupiti trajnije posljedice. Testisi stvarno postanu plavi, jer krv koja se u njima zadržava, postupno gubi kisik i time poprima plavu boju.

Da li je sindrom “plavih jaja” opasan ?

U načelu, ova pojava ne izaziva nikakve kratkotrajne ili dugotrajne posljedice, a ona nije samo muški problem. Naime, kod stanja seksualne uzbuđenosti i ženski spolni organi se ispune krvlju, što im, ako ne dožive orgazam, izaziva nelagodu. Uz tu pojavu kod žena je povezana manje poznata riječ “ružičasti jajnici”.

Kada je čovjek seksualno uzbuđen povećani dotok krvi u seksualne organe je pozitivan. Kod muškarca će taj priljev krvi prouzročiti nabreknutost penisa. Ako u seksualne organe dođe više krvi nego što je otječe, kod muškarca će prouzročiti natečenost testisa, koji se tada mogu povećati i za 50% svog volumena. Kod žena se to manifestuje tvrdlim i potamnjelim klitorisom, a vagina se ovlaži i nabrekne. Povećani pritisak u seksualnim organima može izazvati jaku bol, koji se može uporediti s dobrim udarcem u međunožje. Naravno, takav bol je poznat prije svega muškarcima. Kod žena je primjerenije usporedbu s težim menstrualnim grčevima.

Kod žena je ta pojava češća nakon menopauze, jer tada je smanjeno izlučivanje estrogena. Tome propratna pojava je smanjeno ovlaživanje vagine i potreba za korišćenjem lubrikanta kod seksualnih odnosa.

Kako riješiti ovaj problem ?

Osim seksa, koji je, što je i razumljivo, najugodniji i najpoželjniji način olakšanja, isti učinak će imati i masturbacija. Pomaže i vrijeme, jer s vremenom će uzbuđenost proći sama od sebe. Pomoći će i ledeni oblog ili hladan tuš. I kretanje može pomoći, jer kretnje izaziva pojačanu cirkulaciju krvi, pa će je vjerovatno pojačati iu vašim seksualnim organima. Ležanjem takođe možete smanjiti nelagodu i intenzitet bolova, savjetuje Intimate Medicine.

Poslije orgazma u normalnim okolnostima krv se povuče iz seksualnih organa. Ako ne dođe do orgazma, stanje napetosti traje pola sata do sat vremena.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: