Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta sve od skuhanih jela možete zamrznuti: Sarma, supe, pohovana jela, variva…

Preuzmite sliku

Zamrznute porcije juhe odlična su i zdrava zamjena za supe iz vrećice ili one iz konzerve, pa ih je dobro uvijek imati u zamrzivaču, pogotovo ako ukućani vole supu. Relativno ih je lako zamrznuti…

Zamrznuti možete sva variva, ili meso u umaku. No nakon što je skuhano obavezno ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nemojte ga hladiti duže od sat do dva, kako se ne bi razvile štetne bakterije.

Tjestenina s umakom

Dobra strana ovakvog planiranja obroka je to što hranu možete podijeliti na porcije, pa nećete morati pojesti previše, ako ste skuhali previše. Da biste zamrznuli tjesteninu, treba ju skuhati al dente, ocijediti i lagano oprati u hladnoj vodi, kako biste zaustavili proces kuhanja. Dodajte pola šolje umaka na šolju tjestenine (to je ujedno mjera za jednu porciju), promiješajte i pakujte u posudice, prenosi 24sata.hr.

Koliko dugo se može čuvati: Ako je pravilno zamrznuta, tjestenina s umakom zadržat će odličan okus i duže od dva mjeseca.

Razne vrste variva i paprikaša 

Malo ih je komplikovanije zamrzavati, no neće biti problem ako tijekom kuhanja ne dodate sredstvo za zgušnjavanje. Ako to učinite, povrće bi se kod odmrzavanja moglo raspasti i postati kašasto, što baš i neće biti ukusno. Dakle, dok ga kuhate, nemojte dodavati takva sredstva, već ih dodajte kad ga budete prokuhavali nakon odmrzavanja.

Postupak je isti kao i kod druge kuhane hrane: ohladite, podijelite u posudice ili vrećice i zamrznite. Posudice napunite do vrha, tako da ostane što manje zraka, a vrećice do 3/4 sadržaja.

Koliko dugo se može čuvati: Ako je pravilno zamrznut, paprikaš u zamrzivaču možete čuvati i do šest mjeseci.

Zamrzavanje supa

Zamrznute porcije supe odlična su i zdrava zamjena za juhe iz vrećice ili one iz konzerve, pa ih je dobro uvijek imati u zamrzivaču, pogotovo ako ukućani vole juhu. Relativno ih je lako zamrznuti, pogotovo ako nabavite male posudice u koje stane baš jedna porcija, pa ih možete vaditi po potrebi.

Postupak je isti: ohladite juhu na sobnu temperaturu i podijelite u posudice tako da u njima ostane što manje zraka. Pospremite u zamrzivač jednu na drugu. Ako supu zamrzavate u vrećicama, napunite ih do 3/4 i pazite da dobro zavežete vrećicu, kako se juha ne bi izlila po zamrzivaču.

Ako zamrzavate i tjesteninu, ili knedle, napravite ih posebno i dodajte u gotovu i ohlađenu supu prije nego što ćete je zamrznuti.

Koliko dugo se može čuvati: Pravilno zamrznuta supa u zamrzivaču može stajati i do šest mjeseci.

Razni složenci

Dvije su mogućnosti: da pripremite složenac i zamrznete ga prije pečenja, ili da ga ispečete, podijelite u porcije i zamrznete tako.

Da biste zamrznuli sirovi složenac, posložite sve sastojke u tepsiju i zamrznite u njoj. Prethodno omotajte tepsiju s dva sloja plastične folije, pa prekrijte s aluminijskom folijom. Označite naljepnicom, ili papirićem, na kojem ste napisali šta je unutra i kad je zamrznuto. Označite da je riječ o sirovom obroku koji nakon odmrzavanja trebate ispeći.

Pečeni složenac ohladite na sobnu temperaturu. Omotajte tepsiju s dva sloja plastične folije, pa prekrijte alu folijom. Označite da je riječ o gotovom obroku i zapišite datum zamrzavanja.

Koliko dugo se može čuvati: Pravilno zamrznuti složenac možete čuvati do šest mjeseci.

Kako ispeći zamrznuti složenac: Najbolji način je da složenac na večer prije pečenja izvadite iz zamrzivača i ostavite u frižideru, da otpusti preko noći. Tada ga stavite u dobro zagrijanu rernu i pecite kao i obično. Druga je mogućnost da pečete još zamrznuti složenac, no tad ga treba staviti u hladnu rernu. Ako ga treba preliti s vrhnjem ili bešamelom, učinite to nekoliko minuta kasnije, kad se sastojci već malo odmrznu i omekšaju.

Pohovana hrana

Da biste zamrznuli pohane namirnice, ispohajte ih kao i obično te ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu. Zamrznite u porcijama u vrećicama iz kojih ste istisnuli sav suvišan zrak, Ako stavljate više komada zajedno koje ćete vaditi pojedinačno, po potrebi,  odijelite ih masnim papirom za pečenje, kako se ne bi međusobno zalijepili.

Kad želite iskoristiti pohance za objed, ostavite ih u frižideru preko noći, pa drugi dan stavite u rernu na 200 stepeni, dok se ne zagriju tako da korica postane hrskava. Možete ih staviti u rernu i zamrznute, no jako je važno da se dobro zagriju, kako bi bili sigurni za jelo, piše autorica bloga Erren's Kitchen.

Sarma

Sarmu savijte kao i inače. Pripremite punjenje, blanširajte listove i savijte sarmice. Nemojte je kuhati već tako sirovu pripremljenu, odmah poredajte u vrećice za zamrzavanje. Izračunajte koliko vaši ukućani pojedu u jednom obroku sarme pa otprilike toliko stavite u vrećicu. Ako vam ne stane u jednu, poredajte ih u drugu. Zamrznite.

Prilikom odmrzavanja ostavite vrećice sarme u tanjuru i u frižideru da se odmrznu preko noći. Drugi dan je stavite u lonac onako kako biste je i inače kuhali.

Kako zamrzavati i u čemu? 

Odličan način za zamrzavanje je da stavite vrećicu u plastičnu posudicu. Tako će se jelo zamrznuti u obliku kvadrata pa ćete ga moći izvaditi iz posudice i vratiti natrag u zamrzivač. Na taj način ćete uštedjeti puno prostora u frizeru, a hrana će vam biti uredno složena.

No možete je zamrzavati i u plastičnim posudicama ili vrećicama za zamrzavanje. Bilo bi dobro da su posudice prozirne, kako biste mogli vidjeti što je unutra.

Njih možete puniti do vrha, dok vrećice punite najviše do 3/4, kako biste mogli istisnuti zrak, zavezati je i složiti u ledenici u vodoravnom položaju. Ako ju ne prepunite, moći ćete složiti više vrećica jednu na drugu i imati uredno složenu hranu.

Vodite računa o tome da sve zamrznuto označite naljepnicom, na kojoj ćete napisati šta je unutra i kada ste to zamrznuli, kako biste uvijek znali šta imate u zamrzivaču.   (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,