Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znate li šta je sekundarno utapanje?

Suho ili sekundarno utapanje je mnogim ljudima nepoznanica. Ono je relativno rijetka pojava, ali je iznimno važno znati prepoznati simptome.

Naime, do sekundarnog utapanja dolazi nakon što, umjesto zraka, u pluća udahnete vodu, a najrizičnija skupina su mala djeca. Prvi simptom je kašalj, a drugi simptomi se mogu razviti čak i do 24 sata nakon incidenta. Upravo zato je važno pratiti djetetove reakcije nakon kupanja, prenosi index.hr.

Ako kod djeteta primijetite plitko ili pak ubrzano disanje, kašalj, ako je blijedo, povraća, znoji se i žali se na bolove u prsima ili ako je izrazito pospano, potražite ljekarsku pomoć.

Svi ovi simptomi mogu biti poprilično zbunjujući jer mogu podsjećati na uobičajene dječje bolesti, ali ako se vaše dijete prije toga kupalo u bazenu, moru ili rijeci, nemojte ih ignorisati.

Sekundarno utapanje se može dogoditi od sata pa sve do 24 sata nakon kupanja, a u rijetkim slučajevima čak i tokom idućih nekoliko dana. Važno je znati i da se većina komplikacija uspješno liječi ako na vrijeme potražite ljekarsku pomoć.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da ni klasično utapanje ne izgleda onako kako većina misli. Ponekad ga je teško prepoznati pa zaboravite pozive u pomoć je je jedan od znakova za uzbunu upravo tišina. Također, važno je isprazniti bazene čak i ako je u njima tek nekoliko centimetara vode. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje