Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta je dispareunija, problem koji muči 10% žena?

Preuzmite sliku

Gotovo deset posto Britanki ima bolan seksualni odnos, objavio je BBC na temelju opsežnog istraživanja.

Istraživanje sprovedeno na gotovo 7.000 seksualno aktivnih žena starosti od 16 do 74 godine, objavljeno u časopisu International Journal of Obstetrics and Gynaecology, upućuje na to da taj medicinski problem, stručnog naziva dispareunija, nije rijedak i pogađa žene svih godina.

Najčešći je ipak kod žena u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim godinama, a slijedi ih starosna kategorija od 16 do 24.

Ljekari mogu da im ponude pomoć, ali im se žene rijetko obraćaju jer je dispareunija još tabu.

Dispareunija je čvrsto povezana s drugim seksualnim problemima, poput vaginalne suhoće, tjeskobe i izostanka uživanja u seksu.

Mnogo je različitih fizičkih, psihičkih i emotivnih faktora koji mogu uzrokovati bolan odnos, a to može biti složeno za liječenje.

Istraživanje je sprovela Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) u saradnji s drugim zdravstvenim ustanovama. Gotovo trećina žena koje povremeno ili stalno pate od dispareunije nezadovoljno je svojim seksualnim životom.

Glavna autorka studije dr Christine Mitchel navela je da iza bolnog seksa može stajati širok raspon razloga. “Kod mladih žena, koje tek počinju sa seksualnim životom moguće je da se ne osećaju ugodno”, kazala je.

Medicinski razlozi za dispareuniju mogu biti seksualno prenosive upale, endometrioza i fibroidi.

Žene oko menopauze mogu imati bolan seks zbog vaginalne suhoće.

Dr. Mitchel kaže da treba nadvladti osećaj stida i obratiti se ljekaru kada se pojavi problem bolnog seksualnog odnosa jer pomoći ima, bilo da je uzrok medicinski ili emocionalni. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,