Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li nakon koliko godina žene končano priznaju da majka zna najbolje?

Preuzmite sliku

Mama zna najbolje, poznata je izreka. Međutim, ženama trebaju 33 godine da to konačno priznaju. Dvije godine kasnije, s 35, većina žena se pretvara u svoju majku, otkrilo je istraživanje. S druge strane, muškarci počinju nalikovati svojim očevima tek s 37. 

Istraživanje, koje je proveo Petit Filous, otkriva da 82 posto majki i očeva izgovara djeci iste riječi koje su slušali kao djeca, iako su sami sebi rekli da to nikad neće učiniti, prenosi index.hr.

Najčešće ponavljanje riječi su “novac ne raste na drveću” i “operi ruke”. Tu su i “zatvori vrata, nisi rođen na brodu”, “ne jedi to, upropastit ćeš ručak”, “jer sam ja tako rekao/la” te “nisam tvoj rob”.

90 posto ispitanih kazalo je da su svoje roditelje počeli istinski cijeniti tek kada su i sami postali roditelji, većina ne prije 28. godine. Skoro 75 posto njih nije imalo pojma kako će izgledati roditeljstvo, a 14 posto ih kaže da su bili spremni na djecu i sve što roditeljstvo nosi.

Pokazalo se da 40 posto ispitanika misli da su prema djeci manje strogi nego što su bili njihovi roditelji, a 40 posto ističe da djecu hrane zdravije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,