Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koji su to sekundarni efekti zaljubljivanja?

Preuzmite sliku

Kada smo zaljubljeni, vidimo sve drugačije, mnogo ljepše nego što zaista jeste i čini nam se da možemo da dotaknemo sreću rukama. Ipak, do sada ste uočili da ima propratnih efekata zaljubljivanja i da nas oni nekada mogu povrijediti. Sada ćemo vidjeti šta se sve dešava kada “stavimo ružičaste naočale”.

Niko ne prolazi netaknut kada je ljubav u pitanju, na dobar ili loš način. Može se desiti da budete sretno zaljubljeni ili nesretno, ukoliko je neuzvraćena ljubav u pitanju. Zaljubljivanje je uragan emocija i promjena u organizmu koji ne može da se kontroliše. Da li znate koji su sekundarni efekti zaljubljivanja i kako ono utiče na nas?

Manjak koncentracije

Počnimo sa jednim u nizu stvari, koje prate zaljubljivanje. U pitanju je ne tako pozitivan efekat, a to je gubitak koncentracije. Odjednom se nalazite u situaciji da ne možete da se koncentrišete ni na šta, ni na posao, školu, ni na bilo koju drugu obavezu. Čini se kao da neka nadljudska snaga odvlači vaše misli ka samo jednoj osobi, piše Ženski magazin.

Ljubavna euforija

Jedan od pozitivnih efekata jeste euforija. Osjećate se pokretljivije, živahnije, sa više energije, elana i ulazite u stanje slično onom koji izaziva droga. Iako možda ostajete duže budni, ništa vam ne pada teško. Djelujete nezaustavljivo i neumorno.

Ljubav zasljepljuje

Da. Kada kažu da ljubav zasljepljuje, mora biti da ima razloga za to. Zaljubljivanje stvara neki vid iluzije, poput iskrivljenog ogledala, u kome svijet nije realan. Da li je to pozitivna stvar? Nećemo ulaziti u debate. Svakako se, prije ili kasnije, ovo ogledalo lomi i ponovo se dobija uvid u realnost. Najčešće bivamo veoma iznenađeni.

Ljubav mijenja srčani ritam

Iako je mozak taj od kog kreće inicijativa za lučenje hormona koji proizvode osjećaj zaljubljenosti, srce je to koje se povezuje sa ljubavlju. Kada bolje razmislite, ima smisla. Srčani rad se mijenja kada smo zaljubljeni. Ono što je zanimljivo jeste da se srčani ritam usklađuje kod partnera. Niste primijetili da vam srce kuca istom brzinom kao i vašem partneru? Ljubav je predivna!

Zaljubljivanje ublažava bol

Sačuvajte ibuprofen za period nakon što vam spadnu ružičaste naočare, jer dok ste zaljubljeni ne osjećate nikakvu vrstu bola. Razlog za to leži u tome što se prilikom zaljubljivanja aktivira regija u mozgu zadužena za bol.

Ljubav daje hrabrost

Ljubav čini da cijeli svijet vidimo drugačije, pa i sebe same. Kada se zaljubimo, imamo više hrabrosti, sve nam se čini u redu, usuđujemo se da uradimo bilo šta i to je fantastično. Iskoristite dok traje ovaj period euforije. Ipak, budite oprezni kada donosite važne odluke. Bolje je da njih ostavite za period nakon zaljubljenosti, kako se ne biste kasnije kajali.

Zaljubljenost podiže samopouzdanje

Naš omiljeni propratni efekat zaljubljivanje jeste porast samopouzdanja. Kada se zaljubimo djelujemo snažnije, spretnije, interesantnije, atraktivnije i kao da vrijedimo više. Potrudite se da zadržite sve ove osjećaje čak i kada prođe faza zaljubljenosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,