Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koji je minimum tjelesne aktivnosti da biste sačuvali kondiciju?

Preuzmite sliku

Zbog zatvorenih sportskih dvorana, teretana i igrališta, važnije je nego ikad pobrinuti se za vlastito zdravlje i biti aktivan, makar u vlastita četiri zida. No, koliko zapravo treba vježbati, pitanje je koje se mnogima nameće, a stručnjaci imaju spreman odgovor.

“Minimum je dva i po sata tjelesne aktivnosti sedmično. Za one koji više sjede, to je i važnije”, kaže Wendy Brown sa Univerziteta Queensland.

Trener Ben Lucas s tim se slaže i kaže da je važno kretati tijelo i pronaći alternative koje će vas održati u formi, prenosi index.hr.

“Tako prevenirate poguban učinak koji izolacija i nekretanje može imati na cjelokupno zdravlje”, upozorava Lucas.

Prema smjernicama Australskog udruženja za tjelovježbu, osobe u dobi od 18 do 64 godine trebaju vježbati dva do tri sata  sedmično. To se odnosi na aktivnosti umjerenog intenziteta.

Da biste sačuvali snagu, potrebno je fokusirati se na aktivnosti koje učvršćuju mišiće.

Trener Lucas savjetuje da učinite više od samog trčanja oko zgrade.

“Ljudi sada mogu istraživati. Neki muškarci počeli su raditi pilates, a žene češće posežu za tegovima”, kaže.

Savjetnica za zdravlje Sharelle Grant podsjeća da obratite pažnju i na prehranu te da jedete više proteina jer tako jačate imunitet. Treneri kažu da se ne bojite novih izazova i okušate se u onome što internet nudi.

“Imate vremena, budite kreativni. Vježbajte s prijateljima preko videopoziva, obvežite se napraviti 50 čučnjeva u danu kroz tri sedmice i stvorite zdrave navike koje je dobro zadržati i nakon što sve ovo prođe”, poziva Lucas.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje