Utorak, 24. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znate li koje su sve negativne posljedice pretjerane konzumacije čokolade? Neke će vas iznenaditi…

Samo jedan red čokolade ima 150 kalorija, pa dobro razmislite idući put prije nego je pojedete gotovo cijelu. 

Stručnjaci često govore da je čokolada najbolji slatkiš koji možete odabrati ako pazite na prehranu, a nerijetko se nalazi i na popisu dozvoljenih namirnica u dijetama. Ipak, mnoga istraživanja pokazala su da pretjeranom konzumacijom može doći do negativnih posljedica, prenosi Večernji list.

Povećava se nervoza

Čokolada sadrži fenetilamin, molekule koje imaju slično djelovanje na mozak kao psihoaktivni stimulansi, i tiramin – oblik aminokiseline. Zajedničko djelovanje može potaknuti adrenalin, lupanje srca, povećati krvni pritisak te izazvati bijes i nervozu. Možete početi naglo mijenjati raspoloženje i postati svadljivi, a samim time i češće ući u sukobe.

Kosti postaju slabije

U bolnici Royal Perth, u Australiji, provedeno je istraživanje na starijim ženama kako bi se otkrilo djelovanje čokolade na organizam. Svakodnevno su je konzumirale, a na kraju eksperimenta stručnjaci su otkrili da oksalati u čokoladi sprječavaju apsorpciju kalcija, a šećer pak potiče njegovo izlučivanje iz organizma, tvrdi autor Jonathan Hodgoson.

Nakupljanje kilograma

Jedan red mliječne čokolade ima 150 kalorija, a otprilike 50 posto energije u čokoladi dolazi od masti. Uz to, sadrži dosta šećera. Pretjerana konzumacija dovodi do povećanja kilograma.

Ako želite i dalje uživati u čokoladi, najvažnije je biti umjeren. Također, birajte onu koja ima barem 60 posto kakaa. Iako je gorka, puno je zdravija opcija.

Tamnije čokolade sadrže antioksidanse, bioflavonoide, vitamine i minerale. Bogatije su alkaloidima koji psihoaktivno, čak i antibakterijski, djeluju na ljude. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,