Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znate li koje su posljedice naglog prestanka konzumacije kafe?

Kažu da svaki ljubitelj kafe ima dvije ličnosti- jednu prije i jednu nakon ispijanja prvog gutljaja jutarnje kafe. Ako se slažete s ovom tvrdnjom, vjerovatno ste i sami svjesni koliko kofein može biti zarazan. Bright Side istražuje kako naša tijela reaguju kada se konzumacija kofeina smanji na nulu i šta u vezi s tim možemo napraviti.

1. Vaša tjelesna masa vjerovatno će se promijeniti

Neočekivana promjena tjelesne težine svakome može izazvati stres, a prestanak konzumiranja kafe katkad dovodi upravo do toga.

Kofein djeluje kao pojačivač metabolizma što znači da vaše tijelo učinkovitije sagorijeva kalorije. Kada prestanete piti kafu, izostat će i količina kofeina na koju je tijelo naviklo, a učinak sagorijevanja kalorija bi se smanjio – što dovodi do dobivanja na težini. S druge strane, ako ste navikli piti po tri frappuccina dnevno i odjednom ih prestanete piti, mogli biste smršati jer više ne biste unosili toliko kalorija, prenosi index.hr.

2. Bit će vam teže koncentrisati se

Kafa čini ljude budnijima jer potiče otpuštanje dopamina i adrenalina, što pojačava aktivnost mozga i podiže krvni pritisak. To znači da ćete se, kad je prestanete piti, suočiti s poteškoćama oko koncentracije ili drugih važnih aktivnosti jer vaš mozak neće biti stimulisan na način na koji je navikao.

3. Javit će se drhtavica

Ovo možda zvuči ozbiljno, ali nije nešto zbog čega biste se trebali zabrinuti. Kofein je snažan izvor stimulacije za središnji nervni sistem. Jednom kada ga eliminišete, možda ćete doživjeti drhtanje zbog nedostatka tog stimulativnog učinka. Nekim ljudima čak i ruke počnu drhtati jer su navikli redovno se predozirati kofeinom.

Za razliku od ostalih simptoma o kojima se govori u ovom članku, samo mali dio kofeinskih ovisnika doživljava drhtanje. Nemojte se brinuti – ovi će simptomi nestati, a obično mogu potrajati i do devet dana otkad ste uzeli posljednji gutljaj kafe.

4. Javit će se i anksioznost

Čak i ako niste anksiozna osoba, sigurno ćete doživjeti neku anksioznost nakon što se riješite kofeina. Povećana anksioznost uobičajena je za strastvene “kavopije” koji odluče napustiti svoj omiljeni napitak. To se događa zbog hemijske neravnoteže u mozgu izazvane nedovoljnom opskrbom kofeinom.

5. Glavobolje će biti češće

Nažalost, glavobolje su najčešće nuspojave rješavanja kofeina. To je uzrokovano otvaranjem vaših krvnih žila i pojačanom cirkulacijom krvi u mozgu. Jednom kada se tijelo prilagodi povećanom protoku krvi, glavobolje će nestati.

6. Nedostajat će vam energije

Jedan od glavnih razloga zašto smo se isprva i navukli na kafu je dodatna energije koju nam daje. Nažalost, učinak traje u prosjeku pet sati zbog čega mnogi među nama piju više od jedne šolje kafe dnevno kako bi ovaj učinak produžili. To će, međutim, dovesti do suprotnog učinka kada prestanete piti kafu. Većina osoba ovisnih o kofeinu doživljava umor odmah nakon što započne s odvikavanjem.

Kako onda možemo ublažiti negativne učinke?

Naša tijela reaguju na mnogo različitih načina kada ih oslobodimo jutarnje šolje kafe (i popodnevne). Dobra je vijest da postoje načini na koje te reakcije možemo umanjiti ili čak spriječiti.

1. Postepeno smanjujte unos kofeina

Ovo je uvjerljivo najbolje što možete napraviti kada odlučite smanjiti unos kofeina. Ako ste pravi ljubitelj kafe i pijete, recimo, tri šolje dnevno, trebalo bi najprije smanjiti na dvije šolje. Zatim, nakon sedam dana, možete smanjiti količinu na samo jednu šolju kafe ujutro, a s vremenom potpuno prestanite. Ovih nekoliko sedmica definitivno će vas osloboditi potpunog stresa zbog nedostatka kofeina u organizmu.

2. Budite hidrirani i pijte čaj

Dobra hidratacija je potrebna, pogotovo ako ste na putu da postanete bivši ispijač kave. Na svakih sat vremena popijte po čašu vode – to bi trebalo biti dovoljno. Zamijenite tu redovnu šolju kafe omiljenim čajem kako biste zadržali naviku nešto pijuckati ujutro.

3. Vježbajte i pružite sebi kvalitetan odmor

Smanjenje stresa i zadržavanje nivoa energije na potrebnom nivou je ono što trebate napraviti kada u vašem dnevnom nutritivnom planu nema kofeina. Možete dodati aktivnosti poput trčanja u trajanju od 10 minuta ili blok vježbi. Sve je ovo dobro za cirkulaciju krvi i pružit će vam energetski poticaj. Ako budete aktivni, povećat ćete budnost i lako ćete ugušiti želju za kafom.

4. Promijenite način prehrane

Razmotrite da uvedete važne promjene u vašu prehranu, poput konzumiranja hrane s većim sadržajem vlakana. Najbolje bi bilo da jedete više voća i povrća koji su najbolji prirodni izvor vlakana.

Povećanje unosa vlakana vjerovatno će nahraniti vaše tijelo energijom koja bi vam bila potrebna nakon što prestanete unositi kofein. Jedenje više voća i povrća ima i razne druge koristi za zdravlje, poput povećane koncentracije antioksidanasa koje biste također izgubili kad prestanete unositi kofein. I posljednje, ali ne najmanje važno, unošenje više vlakana i pravih hranljivih sastojaka pomoći će vam kod konstipacije, što je još jedna moguća nuspojava odstranjivanja kofeina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,