Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koja vrsta alkohola izaziva najgori mahmurluk?

Preuzmite sliku

Mahmurluk je ponekad neizbježna pojava, a iako ga možete pobijediti raznim namirnicama možete si skratiti muke i dok je noć još mlada. Neće svaka vrsta alkohola izazvati mamurluk jednakog intenziteta!

Kada alkohol fermentira stvaraju se nečistoće koje se nazivaju kongeneri. Oni alkoholu daju njegov okus i boju, ali zapravo se radi o toksinima. Stoga, što je alkohol tamniji to će mahmurluk nakon njega biti gori. Svijetla alkoholna pića poput džina i votke također izazivaju mamurluk no on u tom slučaju neće biti ni približno intenzivan kao primjerice onaj nakon viskija ili burbona.

Alkoholna pića s najviše kongenera (odnosno ona pića koja će izazvati najgori mahmurluk) su sljedeća:

Brandy
Crno vino
Burbon
Tamni rum
Viski

Primjerice, burbon sadrži 8 puta više kongenera od džina, a čak 30 puta više kongenera od votke!

Što još utiče na intenzitet mahmurluka?

Ako je alkoholno piće duže filtrirano i destilirano u njemu će biti manje nečistoća, ali će zbog toga proizvodnja biti skuplja. Drugim riječima, skuplje piće spasit će vas od goreg mahmurluka. No možete na to i drugačije gledati – jeftina votka ili džin jednako su loši kao i skupi burbon! Treba napomenuti i da će velike količine šećera u alkoholu također pojačati kasniji mahmurluk. (finirecepti.net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,