Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koja je razlika između skupih kozmetičkih proizvoda i pristupačnijih drogerijskih?

Preuzmite sliku

Visoka cijena ne znači nužno i kvalitetniji proizvod, a u odabiru onog pravog za vlastitu beauty rutinu, pomoći će vam savjeti u nastavku.

Više smo se puta uvjerili kako visoka cijena ne znači nužno i kvalitetniji proizvod, a da to vrijedi i u beauty svijetu, potvrdili su stručnjaci koji su za Byrdie objasnili u čemu se tačno krije razlika između skupljih i pristupačnijih proizvoda. Za početak, stručnjaci kažu da najskuplji proizvodi ne moraju uvijek biti i najučinkovitiji, bez obzira na to što sadrže i neke ‘rijetke’ sastojke. Tvrde da skuplji proizvod ne znači nužno i kvalitetnije formule, nego je cijena više zbog sredstava uloženih u marketinške usluge, kao i kvalitetnije pakovanje, prenosi Diva.

Nadalje, glavni faktor koji pridonosi formiranju cijene pojedinog kozmetičkog proizvoda je koncentracija određenih sastojaka u formuli. Primjerice, skupe hidratantne kreme običnu imaju veću koncentraciju ‘dobrih’ sastojaka i obično su sigurniji za različite tipove kože te često ne sadrže mirise koji kod nekih mogu izazvat alergijske reakcije, piše Byrdie. Pri odabiru proizvoda treba pripaziti da se kvalitetni sastojci kao što su hijaluronska kiselina, ceramidi, retinol, niacinamid i glicerin nalaze na vrhu liste sastojaka u pojedinom prizvodu – naime, važno je imati na umu da mnogi pristupačni proizvodi imaju iste učinkovite aktivne sastojke kao i skuplji proizvodi, no ne u istom omjeru, pa samim time ni efekt nije isti.

Zaključno, ima mnogo odličnih pristupačnih proizvoda, kao i skupljih koji neće nužno biti učinkoviti. Prije kupovine, istražite željeni proizvod, provjerite koje sastojke sadrži kako koža ne bi loše reagovala. Stručnjaci preporučuju upotrebu kvalitetnijih seruma jer prodiru dublje u kožu i učinkovitiji su, za razliku od hidratantnih krema. Bez obzira na to birate li pristupačne ili luskuzne proizvode, na kraju dana važno je samo da ih redovito koristite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje