Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koja je najgora stvar koju možete držati u svom novčaniku?

Preuzmite sliku

Puno je predmeta koji se vjerovatno ne bi trebali nalaziti u vašem novčaniku. Na primjer, predmeti od velike važnosti koji bi vam mogli zadati glavobolju u slučaju da izgubite novčanik. 

Međutim, postoji još jedna stvar koja bi mogla predstavljati sasvim drugačiji rizik ako se čuva u novčaniku. Prema riječima stručnjaka, najgore što možete čuvati na ovom mjestu je kondom, prenosi index.hr.

To je zato što, ako je predugo u novčaniku, temperatura i stalno trenje mogu učiniti kondom beskorisnim.

“Trenje zbog otvaranja i zatvaranja novčanika može prouzročiti pogoršanje njegovog kvaliteta”, upozoravaju iz Lifestylea, firme koja proizvodi kondome.

Uz to, kondom bi mogao puknuti ako dođe u kontakt s nečim oštrim.

“Nošenje kondoma u novčaniku, gdje se može saviti ili možete na njega sjesti, može uzrokovati uništavanje njegovog omota. Ali čak i ako omot izgleda u redu, kondom iznutra možda neće biti”, piše dr. Amy W. Anzilotti za Teens Health te dodaje: “Kondomi se mogu prilično istrošiti ako ih nosite u novčaniku. To znači da lakše mogu puknuti.”

Sljedeći je uobičajeni problem taj što ljudi često zaboravljaju na kondome koje su ostavili u novčaniku.

“Stariji kondomi također imaju veću vjerojatnost da će puknuti prilikom korištenja. Toplina tijela je još jedna stvar zbog koje se materijal kondoma s vremenom raspada”, objašnjava Anzilotti.

I dok je potpuno uredu kondom nositi tokom nekoliko sati u prednjem džepu, Anzilotti preporučuje da ga izbjegavate stavljati u stražnji džep jer bi se mogao zagrijati dok sjedite na njemu.

“Ako kondom djeluje kao da je prelomljen, pakovanje je izblijedjelo ili izgleda kao da bi kondom mogao puknuti, bacite ga”, savjetuju iz Lifestylea. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,