Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li ko su eko-seksualci?

Preuzmite sliku

Smatra se da se termin “ekoseksualnost” pojavio još 2000. godine na internetu.

Korisnici su dodali ovu riječ u opis svojih profila na stranicama za upoznavanje. Do 2008. godine, eko-seksualnost je počela da se pretvara u punopravni pokret i bila je podijeljena na dva različita toka, prenosi Ženski magazin.

Pratioci prvih boraca za očuvanje prirodnog okruženja – oni se protive zagađenju svijeta i pozivaju na napuštanje seksualnih proizvoda koji štete našem tijelu i planeti u cjelini. Za druge, filozofija “ekoseksualnosti” dobija nešto drugačije značenje. Njene pristalice pokušavaju da ojačaju vezu sa prirodom i svojim tijelom. Mogu provesti sate grleći drveće, masirati tlo svojim nogama, erotski razgovorati sa biljkama i čak dobiti orgazam uz njih. Ekoseksualci iz ove grupe smatraju da je odnos prema majci Zemlji pogrešan. Priroda treba da postane ljubavnik ili ljubavnica, a veze treba da budu izgrađene na principu “dođite i uzmite”.

Pristalice ekoseksualnog pokreta su uvjerene da takav pristup može spriječiti brzu promjenu klime.

„Umjesto Majke Zemlje, gdje vas tješi Zemlja, Zemlja je vaša voljena. To vas stavlja na odgovornost za održavanje zdravih odnosa s njom , objasnila je u intervjuu Eni Sprinkl, jedna od autora Eko-seksualnog manifesta.

Istovremeno, zagovornici eko-seksualnosti smatraju da je to jedna od vrsta seksualne orijentacije i da se trude da dodaju slovo “E” LGBTQI. Prema aktivistima, u svijetu sada ima više od 100 hiljada ekoseksualaca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje