Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li kako se pravilno peru drvene daske i kašike?

Preuzmite sliku

Drvene varjače, daske i kašike ne treba prati u mašini za sudove. Ako biste to uradili, vrlo lako bi moglo da dođe do pucanja. Takođe, drvo treba i održavati na poseban način.

Koliko god da ih temeljno perete ručno, toplom vodom i deterdžentom, potrebno je – s vremena na vrijeme – i da ih sterilišete.

To se naročito odnosi na situacije u kojima su one, možda, došle u dodir sa opasnim bakterijama, posebno onim na sirovom mesu ili jajima, prenosi Stvar ukusa.

Da biste to uradili, dovoljno je da ih položite na ravnu površinu (najbolje u plitki pleh) i polako sipate troprocentni hidrogen preko njih. Sačekajte petnaestak minuta i onda ih dobro isperite.

Povremeno slobodno utrljajte ulje u drvo da biste ga nahranili i očuvali njegovu elastičnost i ljepotu. To se može uraditi koristeći bilo koje mineralno ulje koje je pogodno i za ljudsku ishranu. Poslije nekog vremena operite ih na standardni način. Najvažnije je da, posle svakog pranja, varjače ne samo obrišete kuhinjskom krpom već i ostavite da se dobro osuše na vazduhu – bilo okačene na kuhinjski čiviluk bilo vertikalno postavljene u držač za pribor. Tako isključujete mogućnost da se na vlažnoj površini drveta razviju štetni mikrobi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,