Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li kako noge odaju šta mislite?

Preuzmite sliku

Hodanje i disanje su dve stvari o kojima obično ne morate da razmišljate, to se samo desi. Nažalost, ovo obično znači da ne znamo šta nam noge rade kada pričamo sa nekim. To ne znači da nemamo svijest nad našim nogama, nego da samo ne razmišljamo o njihovoj poziciji kada je govor tijela u pitanju.

Zašto je govor tijela važan? Kada je govor tijela u pitanju i način na koji se predstavljate drugima, lažno osmjehivanje može izgledati iskreno. Vaše noge, međutim, će vas najvjerovatnije izdati ukoliko pokušate da se pretvarate. Zato pogledajte šta nesvjesno pokušavate da kažete.

Razdvojene noge označavaju dominaciju

 • Kada stojite sa nogama čvrsto na tlu, ukoliko raspoređujete svoju težinu ravnomerno, to šalje signal da nemate namjeru da odete.

  I dok mislite da stalno zauzimate ovu poziciju, razmislite da li ste stajali na dve noge ili češće prebacujete težinu na jednu stranu?

  Kada neki muškarac zauzme ovu poziciju, to često šalje znake dominacije jer naglašava karlični predio. Ovo im dopušta da naglase svoju muževnost i pokažu solidarnost kao tim tako što će svi raditi iste stvari.

  Dakle, ako želite da podignete samopouzdanje, ili da samo izgledate samopouzdano, zauzmite ovaj položaj. Budite pažljivi da je ne koristite u pogrešnim situacijama, jer može biti pogrešno protumačeno.

  Prekrštanje na člancima znači da je neko nervozan

 • Ako ste žena, sedenje sa prekrštenim člancima se može vidjeti kao pristojan i ženstven gest. Međutim, kada dolazi do intervjua, možete izgledati nervozno i uplašeno. Ovaj položaj tijela jednak je ujedanju usne.

  Ovaj položaj najavljuje da zadržavate negativnu emociju ili nesigurnost. Kada sakrivate svoja stopala ispod stolice, djeluje kao da ste povučeni.

  Noga na koljenu

 • Ovo je pozicija koju želite da zapamtite. Namjerno ili ne, ona ukazuje da je osoba spremna za svađu. Dok je možda ona opravdana u nekim slučajevima, važno je znati kada je primjenjujete i da je primjenjujete svjesno.

  Spojene noge

 • Ovo je veoma neutralna pozicija i ilustruje indiferentnost. Ako to dijete uradi pred nastavnikom, to izražava pažnju. U istom smislu, ljudi mogu to raditi da bi pokazali poštovanje. U tom smislu ovo je veoma „bezbjedna“ pozicija ukoliko želite da izbjegnete da uvrijedite nekoga. (bizlife.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,