Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li kada hranu iz konzerve nikako ne biste smjeli jesti?

Preuzmite sliku

Hrana u konzervi dobar je izbor kada nemamo puno vremena za kuhanje, ali nekada može biti opasna.

Rok trajanja konzerve nije jedino na što trebate obratiti pažnju prije korištenja…

Ne jedite ako je konzerva bila smrznuta

Ako ste slučajno konzervu ostavili u automobilu ili na balkonu tokom zime, možda je došlo do smrzavanja sadržaja a to može značiti da nije sigurno za jelo i da može biti opasna za zdravlje. Kada se konzervirana hrana smrzne, može doći do pucanja ambalaže. Ako to primijetite odmah konzervu bacite u smeće, savjetuje Američka agencija za sigurnost hrane (USDA).

Smrznuta konzerva nekad se može spasiti

“Ako konzerva nije “napuhana” i puknuta, možete ju odmrznuti i koristiti”, stoji na stranicama USDA. Ovim trikom se možete poslužiti čak i ako ne malo napuhana i ako ste sigurni da je uzrok tome hladnoća. Prije otvaranja ostavite konzervu da se otapa u frižideru”, navodi USDA.

Ako je niste odmrzavali u hladnjaku, bacite je

Ako ste zamrznutu konzervu ostavili u kuhinji nekoliko dana, a niste je otapali u frižideru, onda je bacite jer na sobnoj temperaturi se jako brzo u njoj mogu razviti bakterije, gljivice i plijesan. No čak i ako ste pratili sve savjete vezane za odmrzavanje, ne morate je niti jesti niti sačuvati.

“Ako proizvod ne izgleda dobro ili ne miriše dobri, bacite ga, nikako nemojte isprobavati. Ako pak izgleda i miriše dobro, dobro sadržaj prokuhajte i odmah pojedite”, savjetuju stručnjaci.

U konzervi mogu rasti smrtonosne bakterije

Bakterija koja se naziva Clostridium botulinum može se množiti unutar konzerve, a ona uzrokuje botulizam – rijetko, po život opasno otrovanje uzrokovano otrovima koje proizvodi spomenuta bakterija. Prvi su simptomi obično suha usta, dvoslike, spuštene vjeđe. U nekih ljudi su prvi simptomi mučnina, povraćanje, grčevi u želucu i proljev.

“Ovaj toksin ne možete vidjeti niti osjetiti, ali ako se uzme u samo maloj dozi može biti i smrtonosan. Prije nego otvorite konzervu, pregledajte je li došlo do promjena, ima li hrana poznatu teksturu. Ako vam se ne sviđa ono što vidite, smjesta bacite konzervu”, upozorava Centar za prevenciju bolesti, a prenosi Ordinacija (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,