Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li da su iskorištene vrećice čaja itekako korisne u vrtu?

Preuzmite sliku

Čaj dodaje hranjive tvari u tlo pa je bolje istrošene vrećice sa čajem rastvoriti i taj čaj staviti u zemlju u kojoj uzgajate povrće ili cvijeće, to je puno bolje nego baciti ga u smeće.

Tako jednim potezom pomažete svojem bilju da bude ljepše i jače te štitite naš planet recikliranjem.

Naime, listovi čaja sadrže taninsku kiselinu i hranjive tvari koje su prirodno gnojivo za vaš vrt. Kad završe u zemlji, čaj se počinje raspadati, ispuštati u tlo hranjive tvari i tako kreirati zdravije okruženje za uzgoj.

  • Neke vrećice za čaj su, kako kažu, napravljene od manila konoplje koja se dobiva od vlakana iz lišća abake, biljke iz porodice banana. Takve vrećice se mogu staviti u zemlju zajedno sa čajem jer se i one brzo raspadnu.

    Također, iskorištene vrećice čaja, posebno crnog, mogu pomoći u zaštiti bilja od nametnika, kao što to radi i talog od kafe. Njihov miris smeta kukcima koji vole grickati vaše cvijeće i povrće.

    Vrećica sa čajem može vam poslužiti i za sadnju sjemenja. Nježno stavite sjemenku u vrećicu, održavajte je vlažnom, a kad proklije, samo je premjestite zajedno sa čajem u zemlju. (ljepotaizdravlje.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,