Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li da se s godinama mijenjaju i nokti? Stručnjaci otkrili kako da što duže budu lijepi i zdravi

Preuzmite sliku

Većina ljudi na spomen starenja prvo pred očima stvori sliku opuštene i naborane kože, a neki ne znaju da se uz kožu i kosu s godinama mijenjaju i nokti.

Možda ste tako već primijetili promjene u teksturi, debljini, čvrstoći, pa čak i brzini rasta nokta što su, prema riječima stručnjaka, normalne promjene koje dolaze s godinama i većina ih doživi do svoje 40. godine.

Stručnjaci su, uz nekoliko glavnih promjena na noktima, otkrili i savjete s kojima im možete pomoći.

Tekstura i debljina 

Primjećujete izbočine na noktima? To se medicinski naziva onihoreksa i srodno je borama na noktu. Mnogo toga može doprinijeti onihoreksi, uključujući nutritivne nedostatke i hormonalne promjene, ali i dob je bitan faktor. Prema osnivačici Skin and Aestetic Surgery of Manhattan  dr. Michelle Henry naši nokti s vremenom mogu postati i lomljivi što je velikim dijelom posljedica razgradnje strukturnih proteina keratina koji imaju važnu ulogu u zdravlju nokta i štite od vanjskih oštećenja.  –

Kako starimo, naša tijela počinju proizvoditi manje prirodnih proteina koji se nalaze u noktima, što može dovesti do toga da nokti postanu lomljivi, suhi i skloni pucanju, a i da sporije rastu – rekla je dermatologinja.

Brzina rasta i žutilo

Ako ste uklonili lak i otkrili žute nokte, to je najvjerojatnije povezano i s njihovim sporijim rastom. Dermatologinja Dana Stern kaže da nokti mjesečno narastu u prosijeku 3,47 mm, što znači da im treba šest mjeseci da se skroz zamijene. Kako se brzina rasta mijenja odnosno nokti sporije rastu, sve su izloženiji uticaju okoline što s vremenom može utjecati i na boju i cjelokupni izgled i čvrstoću. Drugi uobičajeni uzroci žutila su, kaže Stern, gljivične infekcije i dugotrajno nošenje laka.   

 • Ostale promjene

  Često zanemarena promjena se odnosi na kutikule koje se mogu i odvojiti i podići, što rezultira otvorima gdje štetni organizmi i voda mogu ući u nokat. Skupa s drugim promjenama teksture i debljine, zanoktice također mogu biti povezane sa životnom dobi, a uz njih se s godinama često javlja i promjena zvana onihoza, stanje u kojemu se nokat odmiče od svoje podloge. S vremenom, nokti više neće tako čvrsto prianjati za podlogu.

  Šta učiniti?

  Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste upravljali promjenama na noktima. Primjerice, dermatologinje preporučuju da kutikule svakodnevno hidratizirate uljima ili mastima, a zanoktice režite makazicama za nokte. Nikako ih ne pokušavajte odgristi ili povući prstima. Kada je u pitanju odstranjivač laka za nokte, potražite hidratantne formule bez acetona jer aceton može dehidrirati i oslabiti nokat, te okolno područje.

  Također biste trebali uzeti u obzir količinu vode koja ulazi u vaše nokte. Oni upijaju vodu čak i više od kože, a kada voda stalno ulazi i izlazi iz nokta, to stvara ogroman pritisak na osjetljive stranice nokta, što može rezultirati slabljenjem i pucanjem. Zato kada perete suđe, čistite kuću ili radite u vrtu, radije nosite zaštitne rukavice.  Dermatologice ističu i da se obavezno javite svome dermatologu ako imate neke iznenadne promjene na noktima, jer one mogu biti znak unutarnje bolesti. (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,