Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li čemu služe rupice na filteru nekih cigareta?

Preuzmite sliku

Tokom 1960-ih potrošači su postali svjesniji štetnih učinaka pušenja. Proizvođači su onda na to odgovorili plasiranjem ‘light’ cigareta, koje imaju rupice na filteru, kao ‘zdravije alternative’.

Filteri ‘light’ cigareta sadrže vrlo male otvore za ventilaciju kroz koje se uvlači dodatni zrak kada pušač povuče dim. Napravljene su s ciljem da imaju povoljniji učinak na koncentraciju štetnih tvari jer razrjeđuju dim. Pušači stoga često doživljavaju ove cigarete boljima.

Dizajn filtera ‘light’ cigareta jedna je od glavnih razlika između ‘light’ i običnih cigareta. Međutim, iako bi u teoriji ove cigarete trebale biti zdravije, pušači na smanjeni otpor reaguju dubljim udisajima, prema istraživanjima, prenosi 24sata.hr.

Od čega se rade filteri?

Filter za cigarete sastavni su dio cigareta, a uvedeni su početkom 1950-ih.

Mogu biti izrađeni od plastičnih celuloznih acetatnih vlakana, papira ili aktivnog ugljena. Bijela vlakna celuloznog acetata su tanja od konca za šivanje te su čvrsto spojena kako bi se stvorio oblik filtera.

Celulozni acetat i papir se koriste kako bi filtrirali čestice dima jer na taj način se smanjuje šteta koju uzrokuje pušenje. Filteri također sprječavaju ulazak duhana u usta pušača. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,