Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znakovi koji pokazuju da se vaš partner emocionalno rastao od vas

To je trenutak koji karakteriše maksimalno nezadovoljstvo partnerom i vezom uopšte.

Beki Veststone, psihoterapeut i porodični psiholog, tvrdi da mnogi oženjeni mušakci u nekom periodu života dožive taj “emocionalni razvod”. Ovaj trenutak karakteriše maksimalan stepen nezadovoljstva partnerom i brakom uopšte. I muškarci i žene mogu da dožive emocionalni razvod, prenosi Stil.

Samo postojanje ovog fenomena nije iznenađujuće. Svako se na svoj način suočava sa takvim emocionalnim iskustvom, ali postoji nekoliko znakova koji će vam pomoći da shvatite šta se dešava sa vašim mužem.

Evo 6 znakova da je vaš muž emocionalno spreman da se razvede:

1. Kritikuje sve što vi kažete ili uradite

“Kada smo zaljubljeni, lako opraštamo svom partneru zbog njegovih manjih nesavršenosti,” kaže dr Debra Kambel. Ne obraćamo mnogo pažnje na činjenicu da je naša izabranica zaboravila da ugasi svjetlo ili raspremi sto. Sve to čini životne sitnice, svakodnevne stvari. Ali vremenom ljubav nestaje, pa nam takve stvari “idu na živce”. Obratite pažnju na nezadovoljstvo partnera na vrijeme i riješite sukobe i nerazumijevanja.

2. Želja da se distancira od vas postaje mu normalna

Još jedan znak zahlađenja odnosa je želja da se ogradi od vas. S vremena na vrijeme počinjete osjećati da je između vas i vašeg partnera nastao zid: od prestaje da vam se obraća, izbjegava da odgovara na vaša pitanja. Ako vam odgovori, to je nevoljan i suh odgovor.

“Ovo stanje se javlja poslije svađe. Osoba je toliko uznemirena da zatvara svoja osjećanja pred vama,” kaže porodični terapeut Laura Hek.

Ako se vaš obračun završi tišinom, sačekajte 20 minuta da se “prašina slegne” pa pokušajte da srušite taj zid između vas inače će takva situacija dovesti do stvarnog razvoda.

3. Postaje izuzetno neprijatan kada ne ispunite svoje obaveze

Zamolio vas je da mu opeglate košulju, platite račun za telefon, a vi to uporno zaboravljate. On se osjeća revoltirano i kao da pored sebe ima osobu na koju ne može da se osloni. On u glavi već zamišlja kako mu vi niste ni potrebni, jer ga stalno “izdajete” na nekoliko nivoa. Jedini način da izbjegnete razvod, je da pokušate da ispunite sve obaveze kako ne bi pogoršali postojeću situaciju. Bar, dok ne prođe osjetljivi period života.

4. Prestajete da se smijete zajedno

Ako je vaše druženje više obaveza nego zabava, razmislite malo o tome gdje se nalazite.

Doktor Alison Klark, psiholog tvrdi da se zahlađenje odnosa između supružnika najbolje ogleda u kratkim primjedbama i dugim tišinama.

Međutim, ako je vaš partner prirodno zatvorena osoba, onda nemate razloga za brigu. Ali ako je vaš muž osoba vesele i razgovorljive prirode, obratite pažnju ako se naglo ušuti. Smijeh je najbolji lijek. Postarajte se da se zajedno smijete to će izliječiti sve boljke koje vaš brak ima.

5. Izbjegava iskrene razgovore

Jedan od prvih i osnovnih znakova otuđenosti partnera je nedostatak komunikacije. Čak i ako vam partner progunđa odgovor ili prevrne očima, to nije problem sve dok kako tako komunicirate.

Najgore je ako partner ne pokaže nikakvo interesovanje za razgovore sa vama. Ako ne želi ni jednu sitnicu da prokomentariše ili vam kaže, znajte da ste u ozbiljnim problemima.

6. Više se oslanja na druge ljude nego na vas

Nedostatak međusobne podrške nije zdrav znak. To ne znači da biste trebali da saznate sve o njegovim emocionalnim iskustvima, ali ako primijetite da on dobija emocionalnu pažnju sa strane (tetka, majka, koleginica, prijatelj), treba da budete oprezni.

Poenta “emocionalnog razvoda” nije u tome što vas on fizički vara, već da između vas nema one sitnih povezanosti koja čini svaki par. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,