Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Znakovi koji govore da vaše dijete više ne treba da spava preko dana

Preuzmite sliku

Prema mišljenju medicinske sestre Jane Bary, postoje tri jasna znaka da je vaše dijete spremno da prestane da spava tokom dana.

Jane kaže da, kad dijete prestane da trlja oči u vrijeme dnevnog odmora, to je jedan od prvih znakova.

“Ako vaše dijete djeluje svježe i budno kad bi inače trebalo da drijema, slijedite taj znak. Važno je i dalje pripaziti na znakove koji ukazuju na potrebu za spavanjem. Nekim danima možda će mu ipak trebati malo tišine i odmora”, rekla je ona.

Vrijeme za spavanje mnogo je kasnije od uobičajenog

Opšteprihvaćena je istina da svaki roditelj voli period dnevnog odmora svog djeteta, zbog toga će nastojati da produži taj period što više.

Ipak, ako dijete vremenom pomjera večernje spavanje sa 19 časova na 22 ili 23 časa, to bi mogao da bude  znak da mu je popodnevni odmor bio suvišan.

Slučajno ste propustili popodnevni san, a dijete nije imalo ispade do kraja dana

Vaše dijete se tako dobro ponašalo na dječijoj zabavi ili u supermarketu da niste odmah ni primijetili da taj dan nije spavalo. Pripremate se za neizbježnu nervozu kasnije popodne ili predveče, ali ona ne stiže.

Izuzetak od pravila

Kao što znamo, svako dijete je drugačije, pa postoji nekoliko izuzetaka od ovog trojnog pravila.

Ranoranioci

Prema riječima medicinske sestre, djeca koja propuštaju dnevni odmor, uveče odlaze na spavanje nešto ranije.

“Ovo je takođe slučaj ako imate dijete koje se budi veoma rano ujutro, na primjer oko četiri ujutru. To je znak da mu zapravo treba bar jedan dnevni san”.

Brzi rast i promjena rutine

Svaki period rasta ili promjene rutine može da izbaci teoriju o ukidanju dnevnog odmora iz kolosijeka, zbog toga Jane savjetuje da budete fleksibilni i spremni da se prilagodite potrebama djeteta.

Vrijeme za mir i tišinu

“Sva djeca mogu imati koristi od toga da provedu dio dana u miru i tišini”, kaže Jane.

Dakle, čak i ako vaše dijete više ne drijema tokom dana, nemojte zanemariti prednosti koje mu može donijeti sat vremena mira u sobi, prenosi index.hr (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,