Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znak koji otkriva kada je tečnom puderu stvarno istekao rok trajanja

Rok trajanja tečnih pudera obično je 12 do 18 mjeseci, ovisno o sastavu puderu. No jedna sitnica reći će vam je li puder stvarno za baciti.

Tekući puderi na bazi vode mogu trajati do 12 mjeseci, dok pudere ne bazi ulja možete koristiti i do 18 mjeseci jer je ulje prirodni konzervans. Roka trajanja proizvoda dekorativne kozmetike važno se pridržavati jer u suprotnom mogu biti štetni za zdravlje, piše zadovoljna.hr.

Je li tečnom puderu stvarno istekao rok možete znati i po promjeni u strukturi pudera – kada ulja u puderu dospiju na površinu, a konzistencija pudera postane gušća. Takav puder neravnomjerno će prekriti kožu i ten neće izgledati dobro i to je znak da biste puder trebali baciti.

Rok trajanja tečnog pudera možete produžiti tako da ga držite na mjestu gdje je umjereno hladno te ga redovno protresite kako bi ulja, voda i čestice uvijek bili pomiješani.

Kistove i spužvice za nanošenje pudera također redovito čistite te izbjegavajte puder u bočici dirati prstima kako biste izbjegli unošenje bakterija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,