Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zlatna pravila praštanja i odgovori koje je neophodno znati

Preuzmite sliku

Praštanje je veoma važan dio u radu na sebi i ličnom razvoju. Mnogi ne razumiju šta je pravi smisao praštanja i zbog toga im je teško da oproste sebi ili drugima. Najčešća zabluda u vezi praštanja je da praštanje znači mijenjanje mišljenja o osobi kojoj praštamo, priznanje da je ona bila upravu ili priznanje da smo mi griješili.

To može biti slučaj ali ne mora uvijek.

Možemo oprostiti osobi iako i dalje vjerujemo da se ona ogriješila o nas. Ne moramo zavoljeti tu osobu, ne moramo se sa njom više družiti niti joj bilo šta reći, jer praštanje je intimni čin opraštanja od naših očekivanja od te osobe a ne od te osobe kao takve.

Zašto mnogim ljudima nije lako da oproste sebi i drugima?

1. Zato što praštanje podrazumijeva odustajanje od nekih neispunjenih želja – oprostiti znači odustati od onoga što je osoba očekivala da će dobiti a nije (na primjer: ljubav, poštovanje, razumijevanje i sl.). Dokle god osoba nastavlja da tvrdoglavo zahtijeva da dobije nešto što evidentno neće dobiti, ona će se ljutiti i neće moći da oprosti.

2. Zato što praštanje podrazumijeva prihvatanje realnosti koja nam se ne dopada – oprostiti znači prihvatiti gorku istinu da život i ljudi često nisu po našem ukusu. Nigdje ne piše da sve u životu ide glatko i da može svako da nam se sviđa. Nigdje ne piše da mi moramo patiti ako nas neko ne voli, ne cijeni ili ne poštuje. To važi i za naše najbliže.

3. Zato što praštanje podrazumijeva odustajanje od ličnog ponosa (sujete) – sujeta je najveća prepreka opraštanju. Sujeta ometa proces praštanja jer osoba želi da okrivi drugu osobu za nanijeti bol ili još gore očekuje od nje da prizna svoje grijehe, promijeni se, pokaje se i izvini se. Ako želite da oprostite prestanite da krivite druge za njihova djela i prestanite da zahtijevate da se oni promijene ili izvinu jer se to najvjerovatnije neće nikada desiti.

4. Zato što praštanje podrazumijeva svijest o ličnoj odgovornosti – sagledajte vašu ulogu i odgovornost u nekom događaju ili odnosu. Pitajte sebe kako ste vi doprinijeli tom odnosu. Budite samokritični ali oprostite sebi za sve greške jer niko nije savršen i svi uče iz iskustva. Dokle god učite iz svojih grešaka na dobrom ste putu. Kada to prestanete da činite onda postajete rigidni, bijesni, sujetni i ozlojeđeni.

5. Zato što praštanje podrazumijeva odustajanje od ljutnje – odustanite od ljutnje i povrijeđenosti. Niko nema moć nad vama, niko vas ne može poniziti, povrijediti ili natjerati da patite bez vaše dozvole i aktivnog učešća. Drugi mogu da vas isporovociraju. rade protiv vaših interesa ali samo vi možete sebi stvoriti patnju. Kada to shvatite lako ćete oprostiti bilo kome jer ćete znati da svu patnju stvarate sami sebi. Ono što vam stvara patnju nije to što su drugi i svijet takvi kakvi jesu, već je problem u tome što vi insistirate da oni moraju biti u skladu sa vašim ukusom, interesima i željama.

Šta znači oprostiti sebi ili drugima?

–  prestati ljutiti se na sebe i druge
–  odustati od zahtjeva prema sebi ili drugima da se mora imati nešto što ne možemo dobiti
– prihvatiti realnost kakva zaista jeste
– shvatiti da šta god da nismo dobili od nekoga možemo nastavii dalje jer nam to nikada nije bilo potrebno

Šta praštanje nije?

Praštati ne znači ignorisati, mijenjati ili uljepšavati realnost. Baš naprotiv, praštanje podrazumijeva prihvatanje realnosti onakva kakvom jeste.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,