Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zlata vrijedni savjeti roditelja sa Reddita koji će vam pomoći u odgoju djece

Preuzmite sliku

Nalazite se u trgovini i dijete će vam se srušiti jer želi čokoladicu i igračku. Riječi “prestani plakati” ne pomažu i ne želite da trošite svoj novac. Ovakva situacija se vjerovatno dogodila svima koji imaju djecu, ali za to uvijek postoji rješenje, piše Bright Side.

Mi smo nastavili tražiti efikasne savjete koji vam mogu pomoći u odgajanju djeteta, a ovog puta pronašli smo nekoliko sjajnih savjeta korisnika Reddita, prenosi Tuzlanski.ba.

Odvratite ih od plača pitanjem o boji njihove odjeće

 • Nemojte tada reći da se ništa strašno nije dogodilo i ne tražite da prestanu da plaču. Ako vaše dijete ima “pad”, samo ih odvratite. Pitajte ih koje je boje njihova odjeća ili obuća. Stvar je u tome što oni nisu razmišljali o tome šta nose i počeli su se koncentrirati na to.

  Nemojte im reći koliko im je vremena ostalo

 • Djetetu nije jasno kada im date još 5 ili 10 minuta da završe igru ili šta god već radili. Ne mogu računati minute i ne razumiju koliko brzo vrijeme leti. Umjesto da kažete, “još 5 minuta”, recite “još 5 bacanja”, ako igraju košarku, na primjer. To bi moglo biti bilo šta “još 10 rundi” ili “još 7 skokova”.

  Prvo obrišite svoje lice, a onda djetetovo

 • Ako vaše dijete ne želi obrisati svoje lice, isprobajte ovaj trik. Prvo to uradite sebi. Korisnici Reddita kažu da “neverbalna komunikacija omogućava djetetu da razumije šta se događa.” Istovremeno, upozoravaju da to isprva možda neće uspjeti. Treba se samo držati toga i tada će dijete početi puštati da ga brišete. Isti trik mogao bi se koristiti i sa pranjem zuba.

  Dajte im povrće prije večere

 • Nije svako dijete takvo da voli raznovrsnu hranu i neće svako odabrati paradajz umjesto pilećih medaljona. Postoji rješenje kako da natjerate svoje dijete da jede zdravo povrće i voće. Samo ih dajte svom djetetu prije večere, jer „tada su gladni i pojedu gotovo sve“, čak i šargarepu.

  Koristite frazu “Čiji je dan?” ako imate nekoliko djece

 • Kada imate 2 ili čak 3 djece koja su otprilike iste dobi, može se voditi velika borba za igračke, igre i druge stvari. Korisnici Reddita predlažu da svakom od njih dodijelite dan u sedmici. Dakle, ako dođe do tuče, prvo pitanje koje postavljate je: “Čiji je dan?” A onda više ne bi trebalo biti argumenata.

  Imajte na umu kako postavljate pitanja

 • Dobro razmislite prije nego što nešto pitate. Na neka pitanja djeci je teško da daju odgovor. Pažljivo formulisanje pitanja je jako bitno. Na primjer, umjesto „Da li želiš hotdog za večeru?“ bolje je pitati: “Šta želiš u svom hotdogu?”

  Dajte im izbor i izbjegavajte retorička pitanja

 • Prije svega, djeca vole izbore i kontrolu, pa ih, na primjer, kad izađete pitajte njih koju košulju žele obući. Ali budite konkretniji sa svojim pitanjem. Umjesto “Koju?” bolje je pitati: “Žutu ili crvenu?”

  Drugo, ne dajte im izbor ako nema izbora. Pitanja poput: “Trebamo li ići kući?” imaju samo jedan pravi odgovor. Retorička pitanja poput: “A šta ćemo s tim?” nisu dobra.

  “Stavi na listu”, umjesto da kažete ne

 • Nije lijep osjećaj reći svom djetetu ne, čak i ako je igračka koju oni već imaju. Pa, nemojte reći ne. Recite im da ih “stave na listu.” Ovo će vam pomoći da izbjegnete svađe i suze u prodavnici.

  Pustite dijete da gleda kako idete na spavanje

 • Budi primjer za svoje dijete. Ako mu kažete da ide u krevet, ali vi još uvijek sjedite ispred televizora sami i igrate se na telefonu, možda će imati neke prekide u glavi. Barem se pretvarajte da zaspite: „Oni slijede vaše vodstvo. Zato budite dosadni, zatvorite oči i budite mirni i tihi, i oni će naučiti iz toga. ” (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,