Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Životne lekcije kojima vas niko nije naučio

Preuzmite sliku

Za neke stvari vas ljudi ne pripreme, već ih morate naučiti sami, na greškama i iskustvu.

1. Ne postaješ odrastao, jednostavno shvatiš da jesi

Kada ste klinci možete da imate različita mišljenja o odraslima. Neki vam se dopadaju, a neki baš ne. Neki su gori od ostalih, neki bolji, ali svi su zapravo manje više isti. Recimo dosadni. Svi misle da znaju kako svijet funkcioniše, žele da te posavjetuju, zato što su svi nekada bili mladi, bla bla…

Ali… Ali u jednom trenuku ćeš nekako shvatiti da si i ti postao odrastao. A da nisi ni primjetio. Nema testa za odrastanje, nema upaljene sijalice koja ukazuje da je to zaista to. Niko ti neće dati diplomu i reći – evo sine sada si čovjek. Jok! To vam se prikrade a da niste ni shvatili. I onda samo jednog dana vidiš sebe kako plaćaš svoje račune, da se brineš oko para ili da imaš djecu. Sve manje te zanima muzika, a sve više politika. I sve to ti nije čudno.

2. Ocjene nisu bitne, bitni su kontakti

Osnovna škola je važna. Recimo da bi mogao da upišeš solidnu srednju da bi se onda upisao na dobar fakultet. I onda naravno stekao znanje i našao dobar posao. Ali zapravo jedino što je važno u školi jeste da naučiš društvene vještine i da komuniciraš sa ljudima. Zato što ćeš uglavnom samo to raditi do kraja života. I od toga će uglavnom zavisiti sve ostalo.

Spremite se za surovu istinu. Kada završite fakultet, jedina stvar koju znate je kako da položite ispite. Neko će sada reći – da, ali ocjene su važne. Zapravo uopšte nisu. Ako ste vješti u komunikaciji, dobili ste posao.

3. Nikada više nećeš imati 14 godina

Vjerovatno mislite da nema ništa gore od sjedenja na dosadnom času, recimo sociologiji dok napolju sija sunce i cijela ekipa samo čeka na vas ispred škole. I onda mrziš cijeli svijet što radiš nešto tako užasno kao što je učenje. Ali ako postoji jedna stvar koju bismo rekli sebi sa 14 godina je da nikada više nećemo imati 14 godina.

Tada jednostavno nemaš oko čega da se nerviraš, ne plaćaš račune, ne sjekiraš se oko mira u svijetu niti zapravo oko bilo čega. Uz to imaš neograničenu količinu energije i sobodnog vremena. Za par godina ćeš se moliti za par sati viška i malo više sna. Osjećaćeš se umorno i pod stresom u 90 posto situacija. Radićeš stvari koje mrziš previše često.

Ali imamo i pouku! Takođe nikada nećeš više imati ni 20, ni 25, ni 30, ni 35 godina. Zato se potrudi da uživaš što više u svakom trenutku. Recimo baš u ovom sada. Zato što je već prošao i stariji si par minuta. UŽIVAJ I OPUSTI SE.

4. Uživaj u ljetu dok možeš!

Kada imaš 15 godina sasvim je normalno da 3 mjeseca provedeš ne radeći ništa. Mislimo radiš ti nešto, ali to je vožnja bajka po kraju, igranje igrica i gledanje filmova. A kada imaš 18-19 godina onda ćeš ići na odmor sa društvom. Vjerovatno ćeš do tada naći dečka, djevojku. Ali nekih 10 godina kasnije samo se probudiš i shvatiš da ti je to bilo poslednje ljeto. I to poslednje u svakom smislu.

Ne samo zato što više nikada nećeš imati 3 mjeseca slobodno. Već nećeš imati ni dovoljno para za 3 mjeseca odmora čak i kada budeš imao vremena. Zato što nećeš moći da sjediš duže od dvije nedjelje bez osjećaja griže savjesti. Ti ćeš polako postati svoj posao. A ljeto? Pa ljeto će biti te dvije nedjelje na koje ćeš otići teškom mukom i povremeno provjeravati poslovne poruke.

5. \”Sada sam sve shvatio\” sindrom

Mi smo u životu bukvalno zatrpani informacijama. Od malena dok učimo prve korake i jezik, preko škole kada učimo brojeve, do faksa kada učimo neke usko specijalizovane stvari. Ali… U jednom trenutku ćeš sasvim sigurno pomisliti da si sve shvatio i sve naučio. I to je sasvim normalno. Tada ćeš skapirati i da razumiješ sebe, znaš šta hoćeš od života i svijeta oko sebe. Razumiješ i sve druge ljude, njihove vrline, mane i tajne. I onda ćeš reći nešto kao – kako sam samo bio glup prije dvije godine kada sam mislio da kapiram sve. ALI SADA KAPIRAM SVE. Shvatate gdje ovo ide?

Još dvije godine kasnije i ponovo ćete pomisliti isto – kako sam bio glup prije dvije godine. ALI SADA SAM SVE SHVATIO. Iz nekog razloga imamo sklonost da to radimo manje više do kraja života. Što znači da smo svi mi u ovom trenutku potpuni idioti, iz perspektive nas samih dvije godine u budućnosti. Ali ne sjekirajte se – i svi ostali su. I kada shvatite tako nešto, onda ćete prestati da se bavite sobom, drugima i nećete pokušati da razumijete smisao vašeg postojanja, piše Kolektiv.me.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,