Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Živite kao kraljica: Ovo je 12 tajni dugovječnosti kraljevske porodice

Preuzmite sliku

Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II, rođena kao Elizabeta Alexandra Mary, ove godine u aprilu proslavila je 92. rođendan. Najstarija britanska vladarica i njen suprug, princ Phillip, premašili su očekivani životni vijek za kanadske žene i muškarce, koji, prema izvještaju statistike Kanade, iznosi 83,3, odnosno 78,8 godina.

Dr. Michael Gordon, voditelj programa palijativne njege na Baycrest Geriatric Health Care Systemu, koji se obučavao u Škotskoj i upoznao kraljicu, smatra da danas, čak i kada se nalazite u 80-ima, niste toliko stari.

“Ja sam geriatrist i u mojoj praksi to je kao kasna adolescencija. Kraljica još nema 100 godina. Kraljica Majka živjela je 101 godinu, a i sama kraljica Elizabeta ima dobre šanse da doživi istu sudbinu”, mišljenja je Gordon.

Međutim, čak i najbolje genetske predispozicije mogu biti uništene vanjskim faktorima. Naučnici kažu da proces starenja ubrzavamo ako pušimo, nekvalitetno se hranimo, mnogo pijemo, ne vježbamo i, naravno, ako smo izloženi pretjeranom stresu.

Umjereno starenje, kaže Gordon, mjeri se i količinom godina i kvalitetom života – ne samo u smislu da dišete već i da zadržavate vitalnost i entuzijazam dovoljno da bi život bio vrijedan življenja.

Pročitajte kojih to 12 “tajni” dugovječnosti krije kraljevska porodica.

Pregledi
“Kraljica odlazi na redovne medicinske preglede, a medicinska njega joj čuva zdravlje”, kaže dr. Robert Petrella sa Lawson Health Research Instituta na Univerzitetu Western Ontario. Preventivni pregledi za muškarce i žene trebaju uključivati mjerenja krvnog pritiska, holesterola i šećera. Rezultati mogu spriječiti smrtonosne bolesti poput srčanog ili moždanog udara, kao i dijabetes. Muškarcima se također savjetuju godišnji pregledi prostate, a ženama redovni pregledi dojki, mamografski pregled, pregled zdjelice, kao i papa test, piše lifestyle portal Zoomer.

Britanci su veliki šetači, pa tako i kraljevska porodica.

“Znam to jer je Sir Ian Hill, moj profesor medicine na Univerzitetu St. Andrews u Dundeeu, bio ljekar kraljevske porodice za vrijeme njihovog boravka u Škotskoj. Poznati su po uživanjima u dugim šetnjama na obali Balmorala, gdje su ostajali tokom ljetnih odmora, a kraljica Majka, kao i kraljica Elizabeta, bile su ovisne o šetnji”, kaže Gordon.

Kraljica je također poznata po svojoj ljubavi prema konjima – ona uzgaja konje i ponije, a samo jahanje ima brojne zdravstvene prednosti. Dugogodišnji stručnjak dr. Vincent DeMarco kaže da, nakon dobre ishrane, vježba nudi najviše zdravstvenih prednosti, te je uvjeren da postoji čvrsta veza između vježbanja i dugovječnosti.

Koliko vježbe vam je dovoljno zavisi od vaše medicinske povijesti i fizičke spremnosti, kao i o vašem trenutnom stanju. Čak i blaga tjelovježba, kao što je 30 minuta hoda dnevno, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa stresa.

Oštroumnost
Kraljica Elizabeta još uvijek je funkcionalna državna šefica koja je bila uključena u sastanke na visokom nivou koji su je držali mentalno aktivnom.

“Ministri su vrlo ozbiljno shvatali sastanke sa kraljicom. Ti sastanci su bili donekle poslovni, a Njeno Veličanstvo je uvijek isticalo trenutne probleme”, piše u svojim memoarima bivša britanska premijerka Margaret Thatcher.

Elizabeta II je također istinski lider u mnogim fondacijama koje vodi, a ne samo figura, a prije nekoliko godina je posjetila i Googleovo sjedište u Londonu, pokazujući interes za internet.

Tako da je preporuka da sve što aktivira vaš um – angažiranost na poslu, zagonetke, strategije, čitanje, ples, muzički tečaj, razgovori – pomaže održavanju mentalne forme tokom godina.

Kontrola stresa
Kraljica nikada nije imala bezbrižnu vladavinu niti jednostavno vrijeme kao roditelj. Troje od njeno četvero djece – Charles, Anne i Andrew – imali su razvode koji su zbog skandala prijetili samom postojanju monarhije. 1992. je bila godina koja će kraljicu podsjećati na “Annus horribilis” (užasnu godinu), obilježenu požarom u Windsor dvorcu koji je uništio neprocjenjive artefakte i napravio štetu od 40 miliona funti.

Iako je vladarica, a ne političarka, kraljica se suočavala sa raznim društvenim problemima i pojavama – njen otac, George VI, nije trebao biti kralj, a kada je stric Edward VIII abdicirao zbog ljubavi prema Amerikanki Wallis Simpson, njena porodica je bila potlačena. Osim što je izgubila oca, koji je u 56. godini preminuo od raka pluća i time bila primorana doći na prijestolje sa samo 26 godina, bila je suočena i sa ratovima – preživljavanje Blitza, sin Andrew se borio u Falklandu, unuk Harry služio u Afganistanu… i vjerovatno najistaknutijem izljevu emocija njene zemlje kao odgovorom na smrt princeze Diane i naknadnom kritikom onoga što se doživljavalo kao “kraljičina bezosjećajna reakcija”.

“Njen posao nije samo da sjedi i bude ljubazna prema ljudima. Ona živi u stresnom okruženju, ali ti stresovi možda i nisu svi negativni”, kaže Gordon. Objašnjava kako stres, u neku ruku, daje ljudima kreativnost, postojanost i zanimanje za život, sve dok to nije destruktivan stres. On čini da sami sebi budete prijetnja, dok hronični destruktivni stres povećava rizik od moždanog udara i bolesti srca. Istraživanja sugeriraju da su meditacija, duboko disanje i pjevanje korisni u smanjenju stresa.

Održavanje tjelesne težine
Kraljica nikada nije imala prekomjernu tjelesnu težinu. Prema riječima dr. Waltera Willetta, predsjedavajućeg Odjela za prehranu na harvardovoj školi za javno zdravlje, pored nepušenja, biti u “liniji” je vjerojatno najvažnija stvar koju možemo učiniti kako bismo ostali zdravi i živjeli duže. To bi također mogla biti tajna dugovječnosti vitkog princa Philipa. Mršavost je važna jer masne stanice proizvode hormone koji povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2. Mnoga istraživanja potvrđuju da dodatna težina, posebno oko trbuha, skraćuje godine života.

Zdrava ishrana

Tipična britanska prehrana uopšte nije bila zdrava, jer je obilovala mastima i ugljikohidratima, ali i to je nešto što se promijenilo. Sada je svježe voće, povrće i žitarice, koji su možda više svojstveni mediteranskoj prehrani, postalo zastupljenije.

Ovakva vrsta ishrane povezana je sa promicanjem dugovječnosti, a kako je navedeno u “Set To Before a Queen”, kuharu temeljenom na kulinarskim vještinama Alme McKee, kuharice kraljevske porodice tokom 50-ih godina, kraljica Elizabeta je konzumirala obroke pripremljene od svježeg povrća, divljači i peradi sa kraljevskog imanja. Riba je, također, bila glavna namirnica na kraljevskom jelovniku tokom službe kuharice McKee. I princ Charles je dugogodišnji lider pokreta organskog uzgoja hrane, pa je tako i sama kraljica potaknuta da se zdravo hrani.

“Pretpostavljam da je, zbog njenog statusa, izbor namirnica za kraljicu vjerojatno prilično uravnotežen i dobro pripremljen”, smatra Gordon.

Čaj i ječmena voda

Čaj koji se pije tačno u pet sati poslijepodne britanski je ritual u kojem uživa Njeno veličanstvo.

“Čaj ima brojne zdravstvene prednosti: antioksidansne, protuupalne, antikancerogene, a sprečava i srčane bolesti”, kaže dr. DeMarco i dodaje kako razni čajevi imaju različite koristi.

“Zeleni čaj je najčešće proučavan i vjerojatno najkorisniji. Prema statistikama, najdugovječniji su Japanci, što može biti posljedica dva faktora: konzumiranja zelenog čaja i ribe”, kaže DeMarco.

Ječmena voda, obično začinjena limunom ili drugim voćem, popularno je britansko piće i omiljena je u kraljevskom domaćinstvu, a pravljena je prema receptu kuharice McKee. Voda od 1/2 šoljice bisernog ječma, 2,5 šoljice kipuće vode, dva limuna, šest naranči i smeđi šećer okus je o kojem je kraljevska porodica očito bila ovisna.

Ječam je bogat izvor topljivih i netopljivih vlakana, dok se za ječmenu vodu vjeruje da pomaže radu bubrega, te može biti terapija za one koji imaju bubrežne i bolesti mjehura.

Alkohol u umjerenim količinama

“Nema sumnje da je u ovoj porodici alkohol dio normalnih aktivnosti, a čini se da male količine, osim ako postoji neka bolest ili kontraindikacija lijekovima, imaju blagotvoran učinak na srce i mozak”, kaže Gordon.

Prisjetio se pacijenta koji je svoju dugovječnost od 105 godina pripisivao svakodnevnom ispijanju kanadskog klupskog viskija.

“Dokazano je da je vino u umjerenim količinama dobar antioksidans, što je, osim voća i povrća, još jedna prednost mediteranske kuhinje”, kaže dr. Petrella.

Ljubimci

Kraljica Elizabeta jako voli pse, posebno velške korgije. U istraživanju državnog univerziteta Buffalo u New Yorku brokerima koji su nabavili kućnog ljubimca krvni pritisak je regulisan za 50 posto u odnosu na njihove kolege koje nemaju ljubimce.

“Pozitivna povratna reakcija od životinje može pomoći da se osjećate bolje i vjerovatno utiče i na metabolizam koji onda proizvodi više pozitvnih hormona”, govori Petrella.

Povezanost
Ljudi koji su povezani sa osobama oko njih (brak, prijateljstvo, duhovna zajednica ili putem drugih mreža) žive duže od onih koji takve veze ne ostvaruju.

Kraljica ima bogat društveni život. Ona i princ Philip 2007. godine proslavili su 60. godišnjicu braka, što je Elizabetu učinilo prvim monarhom koji je doživio dijamantni pir.

“Imaju dug život obilježen podizanjem četvero djece i sada osam unučadi”, kaže Petrella.

Zaštitite ili poboljšajte svoje emocionalno zdravlje tako što ćete ostati u kontaktu sa prijateljima, porodicom i većom zajednicom.

Pomozite drugima – pomoći ćete i sebi

Volontiranje i dijeljenje sa drugima jako je smislen i zadovoljavajući čin. Dobrotvorni rad vrlo je važan kraljici Elizabeti, koja je pokrovitelj više od 600 organizacija.

“To je nešto što kraljica radi za sebe i to je za nju stvarno dobar osjećaj”, dodaje Gordon.

Duhovni fokus
Osim njene službene vjerske uloge kao vrhovnog guvernera anglikanske crkve Engleske, kraljica Elizabeta redovno prisustvuje misama.

“Za mnoge od nas naša uvjerenja su od temeljne važnosti. Kristova učenja i moja osobna odgovornost pred Bogom pružaju mi okvir u kojem pokušavam voditi svoj život”, kazala je kraljica u Božićnoj poruci 2000. godine.

Religija ima “pozitivan utjecaj kada daje smisao životu i omogućava ljudima da sagledaju svijet na pozitivan način i da oproste slabostima svoga bližnjega”, kaže dr. Gordon, ali dodaje da se to može učiniti i bez organizirane religije.

“Ako gledate na duhovnost kao na nešto što vas tjera da učinite dobre, ispravne i moralne stvari, onda je to također pozitivan utjecaj”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje