Subota, 7. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ženski orgazam: Zašto izostaje i kako ga prepoznati?

Neke žene se pitaju zašto im ponekad treba tako dugo da postignu orgazam ili nikako da ga dožive, a osjećaju da bi mogle svaki čas. Dok druge nisu sigurne jesu li ikada doživjele. Seksualne terapeutkinje otkrivaju odgovore na ove dvije nedoumice.

“Ako ne doživljavaš orgazme na način kako su opisani u časopisima ne mora značiti da ih uopće ne doživljavaš. Osjeti sebe i promotri osjećaš li za vrijeme seksualne stimulacije intenzivan užitak, a nakon njega opuštenost tijela. Većina žena za vrijeme orgazma osjeća ritmičko stiskanje mišića vagine, ali to ne osjećaju sve žene,”, objašnjava Nataša Barolin Belić, seksualna terapeutkinja i nastavlja:

“Važan je subjektivni osjećaj uživaš li sa svojim partnerom, osjećaš li nakon seksualnog odnosa mir ili nezadovoljstvo? Ako ti uživaš u svojim seksualnim odnosima i ne osjećaš frustraciju onda se nemoj opterećivati člancima s opisima prštavih orgazama. Ako ipak osjećaš nezadovoljstvo i frustraciju, pokušaj prvo pročitati knjigu Julie Heiman ‘Kako postići orgazam’, a nakon toga, ako osjetiš potrebu možeš se javiti za razgovor i stručnoj osobi. Imaj na umu da je tvoj subjektivni osjećaj najvažniji. I svakako podijeli svoja razmišljanja i iskustva s partnerom.”

Mary Jane Minkin, ginekolog i profesorica na Yaleu tvrdi da je jedan od glavnih razloga zašto neke žene ne dožive orgazam prilikom svakog spolnog odnosa taj što trebaju stimulaciju klitorisa prije i za vrijeme odnosa. Navela je još neke razloge:

Nedovoljno duga predigra

Ako misliš da je penetracija i stimulacija G tačke dovoljna kako bi postigla orgazam, griješiš. Budući da se u klitorisu nalazi puno više nervnih završetaka nego u vagini, puno je izglednije da ćeš prije doživjeti orgazam stimulacijom klitorisa, nego penetracijom, kaže Minkin.

Ne pokazuješ da ti se nešto ne sviđa

Mnogim ženama nije ugodno reći partneru da im se ne sviđa to što on radi tokom seksa. To nije rješenje jer ćeš tako ostati bez orgazma ili će jako dugo potrajati dok ga ne doživiš. Ako dobro poznaješ svog partnera, razmisli kako da mu kažeš šta ti godi, a da se pri tom oboje osjećate ugodno, dakle ne kao kritiku, nego sugestiju, savjetuje ginekologinja.

Ne mokriš prije odnosa

Ako tokom seksa misliš kako moraš u toalet, više ćeš biti fokusirana na kontroliranje urina, nego na užitak, zato obavi to što moraš na vrijeme.

Brineš se hoćeš li doživjeti orgazam

Ako ti je tokom odnosa samo to na pameti, stvaraš sebi preveliki pritisak i propuštaš uživati u ugodnim momentima. (24sata.hr)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,