Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

“Ženo s hrpom neopranog suđa, čestitam ti…”: Poruka mame svim ženama kojima majčinstvo predstavlja izazov

Blogerica Constance Hall majka je četvoro djece i dobro zna koliko teško majčinstvo može biti. Svaka majka suočava se s gomilom očekivanja. Društvo, ali i bliža okolina očekuju od njih da budu 100% savršene, bez obzira na uvjete u kojima pokušavaju odgojiti svoju djecu

Suočena sa slikom ‘savršene’ majke koja se često pojavljuje u medijima i koja uvijek stigne sve, a uz to je još neopisivo sretna i ludo mršava, Constance Hall odlučila je napisati poruku svim ženama koje nisu savršene majke i kojima majčinstvo predstavlja izazov.

Onima koje ne stignu uvijek oprati suđe, koje ponekad ukradu malo vremena za sebe i pobjegnu na kavu kod prijateljice, majkama koje se bore s post-porođajnom depresijom i šute o tome jer je to ‘sramota’, majkama koje nisu izgubile kile nakupljene u trudnoći jer za to nemaju ni vremena ni volje.

 • constance-hall
 • Njeno obraćanje u dva dana skupilo je više od 250 hiljada lajkova, 120 hiljada shareova i stotine komentara drugih žena.

  Kao majka osmero djece, ne mogu ti reći koliko je divno pročitati tvoje riječi i pomisliti, ‘hej pa ja nisam neuspjeh’. U posljednjih 20 godina odgojila sam mala ljudska bića, većinom sama, uz rad, i imala sam dane kada sam se pitala jesam li dobra majka, ali onda samo pogledam svoje starije cure koje su postale neovisne mlade dame… Čestitam tebi zato što si stala uz nas, samo je jedan u moru pozitivnih komentara.

  U nastavku pročitajte dijelove njene poruke.

  “Ženi u parku, koja gleda u mobitel i ignoriše svoju djecu. Čestitam ti. Zato što se ne predaješ percepciji javnosti da bi trebala biti uključena 24 sata dnevno…”

  “Ženi s hrpom neopranog suđa i veša koja odlazi na kafu kod svojih prijateljica. Čestitam ti. Biti dobra mama ili čovjek ne znači provoditi vječnost u čišćenju.”

  “Ženi koja sjedi kod doktora, strpljivo čeka antidepresive. Čestitam ti. Post-porođajna depresija je nepristojna mala k**a… Poduzela si sve mjere, meni izgledaš kao kraljica koja se nosi sa svime. Prečesto se snaga i slabost pobrkaju, snaga je traženje pomoći. Ti si snažna. Toliko puno žena u ovom trenutku prolazi kroz istu stvar, samo o tome na priča…”

  “Ženi koja nije izgubila kilograme nakupljene u trudnoći. Čestitam ti. Novi posao od 24 sata koji se ne plaća i neće završiti barem 20 godina nije dobro vrijeme za odbijanje torte. Jedi tortu, jedi cijelu je**nu tortu i fućkaš sve koji ti se usude bilo što reći. Tvoje tijelo nakon trudnoće nije odjednom dostupno za javno komentarisanje…'” (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,