Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ženidba može produžiti život, dok ga poligamija skraćuje

Preuzmite sliku

Istraživanja pokazuju da vam ženidba može produžiti život, ali ako imate više od jedne žene, možete ozbiljno da ugrozite vaše zdravlje.

Biti oženjen pokazalo se sigurnim načinom da poboljšate šanse za dug život, ali ako imate četiri žene, šanse su pet puta veće da obolite od srčanih oboljenja, što se možda može dovesti u vezu s emocionalnim i finansijskim pritiscima.

“Postoje podaci da oženjeni muškarci imaju bolje sveukupno zdravlje i dugovječnost, ali nedavna istraživanja ukazuju da poligamija može negativno da utiče na kardiovaskularno zdravlje”, kaže dr Amin Daoulah, kardiolog iz Saudijske Arabije.

Istraživanje

Istraživanje, koje je prezentovano na Kongresu kardiologije Azijskog pacifičkog društva 2015. godine, ispitivalo je vezu između prisustva i ozbiljnosti koronarnih bolesti i broja žena.

Naučnici su analizirali pacijente iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su bolovali od angine pektoris. Oženjeni muškarci (687 ispitanika) su bili prosječne starosti od 59 godina. Od njih, 56 procenata je imalo dijabetes, 57 procenata visok krvni pritisak, a 45 procenata je u prošlosti bolovalo od koronarne arterijske bolesti.

Tačno dvije trećine muškaraca je imalo jednu ženu (68%) dok je dvije žene imalo (19%), tri žene (10%) i četiri žene je imalo (3%).

Ispostavilo se da su muškarci s više od jedne žene bili stariji, živjeli u ruralnoj okolini, imali veće prihode i imali historiju postavljanja bajpasa.

Povezanost poligamije i srčanih oboljenja

“Pronašli smo povezanost povećanog broja žena i brojnim oboljenjima. Muškarci s nekoliko žena moraju da budu dobro potkovani finansijski, jer treba da obezbijede i održavaju odvojena domaćinstva, žene i djecu, pa se finansijski teret i stres umnožavaju, što se odražava na zdravlje.”, kaže Daoulah.

Istraživanja su pokazala da poligamni muškarci imaju 4-6% veći rizik da obole od koronarne bolesti i 3-5% veći rizik da obole od bolesti arterije. Takođe imaju 2-6% veći rizik da obole od koronarne mikrovaskularne bolesti, koja utiče na zidove manjih krvnih sudova u srcu. (menshealth.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje