Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ženi uradili carski rez kako bi operisali bebu: “Ljekari su ga vratili pa ću ga ponovo roditi…”

Preuzmite sliku

Ljekari su popravili defekt na bebinoj kičmi najbolje što su mogli. Potom su me zatvorili tako da sam i dalje trudna, ispričala je ova djevojka iz SAD-a i dodala kako se i ona i beba dobro oporavljaju…

Jaiden Ashlea (23), vlogerica iz SAD-a koja se bavi modom, ljepotom i stilom života, je u 19. sedmici trudnoće saznala da njen nerođeni sin ima spina bifidu (defekt neuralne cijevi ili rascjep kičme). Ljekari su, kaže, najprije njoj i njenom zaručniku rekli: ‘Nema puno nade’.

Nisu to mogli prihvatiti pa su potražili drugo mišljenje. Pronašli su tim ljekara u Orlandu specijaliziranih za otvorenu fetalnu hirurgiju, odnosno operisanje beba prije nego što su spremne za rođenje.

Ljekari su rezom na stomaku (kao da rade carski rez) došli do bebe, napravili na njoj potreban hirurški zahvat i zatvorili rez kako bi se dijete nastavilo razvijati preostale sedmice u trbuhu majke.

@jaiden.ashlea Reply to @alexxhailey open fetal surgery explained ♥️ sorry i look so rough I’m still on the hospital! #openfetalsurgery #spinabifida #fetalsurgery #LENOVOJUSTBEYOU ♬ original sound – Jaiden Ashlea

Jaiden se dobro oporavlja, a zahvat je, kaže, srećom dobro prošao.

– Rodila sam svoje dijete, vratili su ga i kasnije će se ponovno roditi – rekla je u videu snimljenom u bolničkom krevetu koji je objavila na TikToku i pojasnila da nije bukvalno rodila dijete, već su joj ljekari razrezali trbuh (kao kada rade carski rez) kako bi mogli doći do bebe.

– U osnovi su me otvorili carskim rezom, popravili defekt na bebinoj kičmi najbolje što su mogli. Potom su me zatvorili tako da sam i dalje trudna. Uobičajena je pojava kontrakcija kod takvog zahvata i šanse za prijevremeni porod su veće tako da me ljekari i dalje pomno prate – pojasnila je.

Neko ju je na TikToku pitao ‘kako je beba uspjela preživjeti bez amnionske tekućine’, a Jaiden je objasnila kako su je ljekari na kraju zahvata napunili fiziološkom otopinom.

‘Uzrok spina bifide nije poznat’

– Spina bifida je poremećeno zatvaranje kičmenog kanala. Premda uzrok nije poznat, opasnost povećava nizak nivo folata u trudnoći. Neki slučajevi su bez simptoma, a drugi uzrokuju teške neurološke poremećaje ispod defekta. Otvorena spina bifida se može dijagnosticirati prenatalno pomoću ultrazvuka ili na nju ukazuju povišene razine α–fetoproteina u serumu majke i plodovoj vodi – objašnjavaju u Udruzi Genom, organizaciji koja okuplja roditelje djece s rijetkim bolestima i genetskim poremećajima.

Postoje, napominju u Udruzi, tri glavna oblika ovog poremećaja:

‘Spina bifida okulta – skriveni rascjep kičme najčešći je i najblaži oblik u kojem ne postoji koštani dio, no ovojnice uredno štite kičmenu moždinu i uredno su prekrivene kožom.

Mielocele je oblik u kojem kroz koštani defekt izlazi ovojnica kičmene moždine.

Mielomeningocela je najteži oblik gdje uz ovojnicu izlazi i kičmena moždina. Katkad postoji i nedostatak kože na tom dijelu te na ovojnici postoji rascjep iz kojeg istječe likvor’.

– Nakon rođenja se promjena tipično uočava na leđima. Liječenje je najčešće operativno. U najtežem obliku nužno je neposredno nakon rođenja zatvoriti ovojnice operativnim zahvatom kako bi se spriječio prodor bakterija te posljedična upala leđne moždine, moždanih ovojnica i mozga. Bez žurnog hirurškog liječenja, neurološko oštećenje može napredovati – dodali su. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje