Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ženi platio odmor a ona pobjegla s djecom

Preuzmite sliku

“Ženi sam platio odmor u Parizu, a ni slutio nisam da će to zloupotrebiti i da se nikad više sa tri kćerkice neće vratiti kući, a ja godinu dana ne znam gdje su mi djeca.”

Ovako za “Blic” započinje potresnu ispovijest Ivan Nikolić (30), veterinar iz okoline Obrenovca koji je u jednom danu ostao bez porodice.

“Dao sam joj turističku saglasnost da vodi djecu i bio presretan što sam im omogućio da više od dvije sedmice budu u Parizu. Tokom odmora bile su u stanu njene babe Vere da bi mi 1. jula prošle godine, dan prije nego što je trebalo da se vrati, Milena poslala poruku kako ne želi da se vraća u Srbiju, da hoće razvod i da će djeca ostati kod nje”, priča Ivan.

On je Milenu upoznao u rodnom selu Jasenak kod Obrenovca, oženio se 2012. godine i sa njom četiri godine živio u porodičnoj kući u tom mjestu.

Ipak, već sutradan Milena (23) se, kako kaže, predomišlja.

Poslala mi je poruku da je otišla u sigurnu kuću, da joj je žao, ali da ona sada ne može nikako da izađe odatle. Molila me je da dođem po nju pa smo se dogovorili da ona napusti to mjesto 17. jula, a da je ja čekam u stanu njene majke Snežane i da se sa djecom svi vratimo za Srbiju”, kaže Ivan.

Milena je, inače, rođena u Francuskoj i odrasla je u Domu za nezbrinutu djecu jer je majka napustila kad je imala dvije godine.

Ipak, nakon udaje majka Snežana se vraća u Milenin život tako što ju je nekoliko puta na silu pokušala da vrati iz Jasenka za Pariz, tvrdi Ivan.

“Kada sam otišao kod Snežane u Pariz, ona mi je samo pokazala Mileninu poruku: “Imala sam suđenje i smještena sam na adresu o kojoj vam ništa ne mogu reći. Tebi, Ivane kada sam rekla da ne dolaziš nisi me poslušao, a sada se lijepo pokupi pa nazad za Srbiju. Djecu vidjeti nećeš, a i broj ću blokirati tako da me nećeš dobiti. Sada Milena kaže tebi vidimo se na suđenju”, priča u dahu Ivan.

Od tada, kako ističe, nema nikakvu informaciju o djeci.

Sud u Obrenovcu je donio privremenu mjeru da se djeca vrate u Srbiju. Istovremeno, Milena je pokrenula sudski postupak u Francuskoj, a prvostepena presuda bila je da se djeca vrate meni. Međutim, ona se žalila, optužila me da sam je šamarao i držao zatvorenu. Našla je svjedoke sa Facebooka koji nikada nisu bili u Jasenku i apelacioni sud je odlučio da djeca ostanu u Francuskoj. Zar bi je neko ko je zlostavljao pustio da ide 2.000 kilometara daleko”, kaže Ivan.

On također dodaje da čeka konačnu odluku suda u Obrenovcu kako bi djecu vratio u Srbiju. U Ambasadi Srbije u Parizu tvrde da Ivan može da traži ograničenu reviziju drugostepene odluke suda, ali bez praktičnog efekta, dok u ministarstvu pravde ističu da Nikolić pored zahtjeva za vraćanje djece može tražiti i da ih vidi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje