Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žene podnose bolesti lakše, a za to su ‘krivi’ hormoni

Preuzmite sliku

Žene imaju snažniji i agresivniji imunitet od muškaraca, a osim toga na njih bolje djeluju vakcine i brojni lijekovi, tvrdi profesor Peter Johnson, voditelj klinike na britanskom Institutu za istraživanje raka.

Muški imunitet inače se slabije brani od kancerogenih stanica i ne uspijeva stopirati njihovo širenje u tijelu poput ženskog. To bi mogao biti razlog i zašto više umiru od melanoma.

,,Maligni melanom posebno je povezan s imunitetom, a jedan od glavnih krivaca je spolni hormon muškaraca, testosteron. Zbog njega muškarci imaju više dlaka, četvrtaste brade, ali i slabiji imunitet.”, objašnjava profesor Johnson.

  • U istraživanjima na životinjama naučnici su blokirali djelovanje testosterona te otkrili da taj postupak ubrzava oporavak imuniteta uslijed hemoterapije. Ipak, negativna strana jakog ženskog imuniteta je i njihova veća sklonost obolijevanju od autoimunih bolesti, pokazala je studija njemačkog Sveučilišta Jena.

    Zbog toga one znatno češće boluju od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroza, autoimunih bolesti štitne žlijezde te reumatoidnog artritisa. Na koji način testosteron ometa imunitet nije razjašnjeno, ali naučnici vjeruju da im to otkriće može pomoći u stvaranju efikasnijih terapija za muškarce. Osim toga, zaključeno je da testosteron igra i veliku ulogu u tome što žene podnose bolje i zaraze poput gripe i koronavirusa. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,