Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žene godišnje plaču i do 64 puta, a evo koliko često muškarci puste suzu

Preuzmite sliku

Kompleksna struktura mozga je i dalje velika misterija za naučnike. Međutim, postoji dosta saznanja o tome šta se sve u njemu nalazi i od čega zavise njegove funkcije.

Nije rijetkost da se o nekim profesijama ili poslovima govori kao da su “muški”, odnosno “ženski”, kao i da su žene emotivnije, dok su muškarci razumniji.

Da su žene emotivnije i sklonije saosjećanju s drugima dugo se potkrepljivalo naučnim studijama prema kojima je hipokampus, dio mozga u kojem su smještene emocije i pamćenje – razvijeniji kod žena. Upravo ovo istraživanje objasnilo je zbog čega žene češće plaču od muškaraca.

Žene naime godišnje plaču između 30 i 64 puta, dok muškarci tokom jedne godine zaplaču 17 puta. Kako bi se ova tvrdnja potvrdila, tim neurologa s Medicinskog fakulteta “Rosalind Franklin” u Čikagu ispitao je dio mozga koji je zadužen za osjetljivost. Nakon detaljnog istraživanja na ovu temu došlo se do određenih rezultata koji su pokazali nešto što se možda i nije očekivalo.

Zaključak naučnika je da se mozak muškaraca i žena uopšte ne razlikuju i da nije struktura mozga “kriva” što žene češće plaču od muškaraca i što su saosjećajnije, već da je u pitanju nešto drugo. Iako postoji anatomska razlika između muškaraca i žena, kada je u pitanju mozak – razlika ne postoji, odnosno razlike su minimalne, gotovo neprimjetne i nemaju nikakav značaj. Veličina hipokampusa se ne razlikuje između polova, nego između svakog pojedinca. Tako da su određene osobe sklonije saosećanju – bez obzira jesu li muškarci ili žene, dok se drugi jednostavno lakše suzdržavaju od pokazivanja emocija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,