Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žene bolje spavaju uz ovu životinju, nego uz muškarca

Preuzmite sliku

Svi znamo koliko je san bitan i trebali bismo se pobrinuti da spavamo dovoljno. No čini se da bi se žene mogle bolje naspavati dijele li krevet sa psom, umjesto s partnerom.

Tako barem sugeriše israživanje dr. Christy L. Hoffman, profesorice na odjelu za ponašanje životinja, ekologiju i konzervaciju na Canisius Collegeu u Buffalu, i njenog tima stručnjaka.

Oni su ispitali 962 odrasle žene u SAD-u i otkrili da su žene koje su spavale sa psom (ili psima) u prosjeku bolje spavale u odnosu na žene koje su spavale s muškarcem. Također su otkrili da žene koje dijele krevet i sa psom i s muškarcem, smatraju da im ljubimci manje remete san, a istovremeno im pružaju veći osjećaj sigurnosti i udobnosti, prenosi The Lad Bible.

  • Poređenja radi, utvrđeno je da su mačke jednako ometajuće kao i ljudi, ali ne pružaju isti osjećaj sigurnosti kao pas ili čovjek. Međutim, mačke bi mogle biti prikladnije za noćne ptice, jer je otkriveno da vlasnici pasa odlaze u krevet i ustaju ranije od vlasnika mačaka, prenosi Index.hr.

    Međutim, dr. Hoffman željela je naglasiti da pas možda nije najbolje rješenje za svakoga. U razgovoru za Broadly rekla je da je “ključna riječ ovdje  percepcija, ova istraživanje se temelji na pojedincima koji sami izvještavaju o tome kako osjećaju da je njihov san pod utjecajem”, a važno je napomenuti i da se temelji na skupnim podacima i prosjeku odgovora, tako da nabavljanje psa neće riješiti svačije probleme sa snom”.

    Dr. Hoffman kaže da se nada kako će u budućnosti proučiti i učinak psa na spavanje s muškarcima.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,