Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žena tvrdi da ima sindrom pješčanog sata koji je rezultat prečestog uvlačenja stomaka

Preuzmite sliku

Nikki Garza je 27-godišnja glumica iz Atlante. Promoviše tjelesnu pozitivnost, a nedavno je postala viralna na TikToku, gdje je pokazala udubljenja ispod grudi.

Tvrdi da su udubljenja ispod grudi rezultat pretjeranog uvlačenja stomaka, poznatog kao sindrom pješčanog sata.

“U djetinjstvu sam često uvlačila stomak”, rekla je.

Fizioterapeutkinja dr. Alexis Shoope za BuzzFeed pojašnjava o čemu je riječ.

“To se događa kada neko pokušava uvući stomak i učiniti da mu izgleda ravnije. Može biti i posljedica jačih gornjih trbušnih mišića. Sindrom pješčanog sata relativno je čest kod žena kojima je rečeno da uvlače stomak ili su to same namjerno radile. Viđa se i kod ljudi koji dišu pliće i ne dopuštaju da se njihova dijafragma u potpunost širi kako bi napravili pun, dubok udah”, navodi dr. Shoope.

@itsnikki.g #stitch with @medievalfilthcauldrons My grandma told me to suck in when I was 8 and I never breathed comfortably again #plussize #bodyimage #bodyconfidence #bopotiktok ♬ original sound – Nikki Garza

Ovaj problem može se liječiti fizikalnom terapijom.

“Radimo na stvarima poput disanja u različitim položajima kako bismo pomogli rasteretiti dijelove pod pritiskom. Pokazalo se da meditacija ima sjajne učinke”, dodala je.

Nikki kaže da je oduvijek znala da izgleda drugačije od ostalih, ali je tek prije osam mjeseci spoznala šta je to tačno, prenosi index.hr.

“Nikad mi niti jedan doktor to nije spomenuo pa o tome nisam ni razmišljala previše”, tvrdi.

Mlada žena prisjetila se da joj je majka uvijek govorila da uvuče stomak.

“Kao da nisam bila ženstvena ako to ne radim. Sve te sitnice govorimo djeci, a nemamo pojma kako će se za 10 ili 20 godina manifestirati psihički ili fizički”, poručila je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje