Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žena s dvije maternice zatrudnila je s blizankama – svaka beba u svojoj maternici

Preuzmite sliku

Megan Phipps (24), rođena je s dvostrukom maternicom, rijetkim poremaćajem koji se naziva i uterus didelphys.

U desnoj maternici već je imala dvije trudnoće pa je pretpostavila da lijeva nije “aktivna”, sve do ove godine, kad je otkrila da je trudna s blizankama. Bebe su rasle u obje maternice u isto vrijeme, za šta je mogućnost jedan naprema 50 miliona. U porod je krenula ranije, već u drugom tromjesečju i rodila ih obje u junu, nakon samo 22.5 sedmice trudnoće, a obje bebe imale su manje od 1 kilograma, prenosi Miss7.

Nažalost prva beba, Riley, preminula je nakon 12 dana, ali je druga djevojčica, Reece, uspjela preživjeti uz pomoć kisika i transfuzije krvi. Malena Reece najmlađa je beba koja se rodila i preživjela u bolnici Bryan Health u Lincolnu u američkoj saveznoj državi Nebraska.

  • Iako je prvo dvoje djece rodila bez poteškoća, tokom ove trudnoće osjetila je da nešto nije u redu te je dogovorila termin kod specijaliste koji joj je otkrio da se trudnoća razvija u obje maternice. Rijedak poremećaj dvostruke maternice ima jedna od 2000 žena, prema podacima Scientific Americana, dok je šansa za trudnoću u dvije maternice jedan naprema 50 miliona.

    U 22. sedmici trudnoće Megan je prevezena u bolnicu zbog neizdrživog bola te je porod započeo. Fetus se smatra sposobnim za život izvan majčine utrobe tek s 24 sedmice. Megan je rekla kako je obećala svojoj bebi “da ako se nastavi boriti i ja ću se nastaviti boriti za nju. Tako je i bilo”.

  • Neka prerano rođena djeca s 22 ili 23 sedmice mogu preživjeti, ali šanse su jako male, tek od 5 do 6 posto, prema American College of Obstetricians and Gynecologists. Ona koja i uspiju preživjeti imaju znatne komplikacije i poteškoće u razvoju. Ljekari su i u Meganinom slučaju upozorili kako okolnosti nisu obećavajuće, pogotovo zbog posebnih okolnosti njene trudnoće. “Rekli su da djevojčice imaju samo 1% šanse”, rekla je Megan.

    Riley je rođena prva, 11. juna, dok je Reece rođena sljedećeg dana. Nažalost, samo 12 dana poslije, Riley je preminula u bolnici. “Stavila sam njen pepeo u novu urnu i od tada je bila sa mnom i Reece na intenzivnoj njezi do dana kad smo sve zajedno mogle ići kući”, rekla je Megan. Reece se nastavila boriti iako je trebala mnogo ljekarske pomoći i intervencije, uključujući i desetak transfuzija krvi, a morala je biti i na respiratoru 45 dana.

  • Početkomnovembra, sa zdravom težinom od malo više od 3,5 kilograma, otpuštena je iz bolnice te je mogla  krenuti kući s mamom i tatom. Reece je najmlađa beba ikad rođena u toj bolnici da je uspjela preživjeti. “Ona je pravo čudo”, rekla je za Reece medicinska sestra koja se o njoj brinula na intenzivoj njezi. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje