Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Žena preminula nakon što je otkriveno kako je čak devet godina nosila kalcificirani fetus u svom stomaku

Preuzmite sliku

Taj izrazito rijetki fenomen zabilježen je dosad u manje od 300 slučajeva, a događa se kada se fetus razvija van maternice tokom trudnoće i ne izađe van.

Žena iz Konga preminula je nakon što je otkriveno kako je čak devet godina nosila fetus u svom stomaku. Potaknuta bolovima u stomaku, problemima s probavom te čudnim zvukom nakon jela, žena je posjetila ljekare u New Yorku, a pretrage su pokazale kako je 50-godišnjakinja u svom trbuhu nosila ‘kamenu bebu’, odnosno kalcificirani fetus koji je potiskivao njene unutarnje organe.

Taj izrazito rijetki fenomen zabilježen je dosad u manje od 300 slučajeva, a događa se kada se fetus razvija van maternice tokom trudnoće i ne izađe van, prenosi Večernji list.

Inače, žena je dvaput bila protjerana te se preselila iz Konga u Burundi, a zatim u Tanzaniju. Tamo je rodila osmero djece, a tokom devete trudnoće posjetila je kliniku u izbjegličkom kampu nakon što je primijetila da se njeno dijete više ne miče.

Ljekari su joj tamo rekli da beba nema otkucaje srca i preporučili joj da ga pokuša iznijeti prirodnim putem kod kuće i, ako to ne uspije, da se vrati za dvije .sedmice Upravo to je i učinila, no kada se vratila u kliniku ljudi su je počeli optuživati da je ubila bebu, zbog čega je otišla iz klinike i odlučila odustati od ikakve ljekarske pomoći i tako devet godina provela s mrtvim fetusom u stomaku. 

Žena je, nakon što je saznala šta se događa, odbila liječenje jer je vjerovala kako je na nju netko u Kongu bacio kletvu. Oko 14 mjeseci nakon dolaska u SAD, žena je preminula od teške neuhranjenosti. Ovoj je ženi ‘kamena beba’ stalno je stiskala crijeva. To je uzrokovalo blokade, što znači da njeno tijelo više nije bilo u stanju apsorbirati vitalne hranjive tvari – što je dovelo do gladovanja.

Dr. Waseem Sous, stručnjak za internu medicinu na SUNY Upstate Medical University koji je prijavio slučaj, rekao je da je pacijentica ‘odbila intervenciju zbog straha od operacije’. ”Nažalost, preminula je zbog teške pothranjenosti u kontekstu ponovljene opstrukcije crijeva zbog litopedije i kontinuiranog straha od traženja medicinske skrbi”, naveo je ljekar. Ljekari su rekli da je fetus imao razvijene gornje udove, kosti pa čak i nokte. Fetus, koji bi inače bio ženino deveto dijete, prestao se razvijati u njoj u 28. sedmici.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje