Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zemlja prekrasnih plaža i malo turista: Jedna od najstrožih vlada na svijetu mijenja pravila

Preuzmite sliku

U resortima će vrijediti „zakoni sukladni međunarodnim standardima“, što znači kako se na posjetitelje i turiste neće odnositi stroga pravila koja se tiču odijevanja i segregacije spolova, a moći će se posluživati i alkohol.

jedna od najstrožih vlada na svijetu, ona Saudijske Arabije, napravila je mali korak ka transformiranju zemlje u turističku destinaciju. Naime, vlasti su odlučile otvoriti resorte na moru u kojima se ne bi primjenjivali strogi religijski zakoni ove države, pa bi samim tim, možda i nek zapadnjaci željeli provesti odmor na arapskom pijesku!

Saudijska Arabija ima prekrasne plaže, ali malo se turista može pohvaliti kako ih je vidjelo uživo i na njima hvatalo sunčeve zrake. Novi resorti, koji su u pripremi, trebali bi se protezati na više od 50 otoka, a na njima će vrijediti mnogo liberalniji zakoni i u praksi će funkcionirati kao autonomna zajednica.

 • Iako još nije posve jasno što će biti dozvoljeno, a šta ne, javni investicijski fond zemlje dao je priopćenje u kojem je istakao kako će u resortima vrijediti „zakoni sukladni međunarodnim standardima“, što znači kako se na posjetitelje i turiste neće odnositi stroga pravila koja se tiču odijevanja i segregacije spolova, a moći će se posluživati i alkohol.

  Nadalje, Vlada je obećala da će projekt biti ekološki održiv, obuhvaćajući zaštićene koraljne grebene, uspavane vulkane i rezervat prirode pun rijetkih životinja poput arapskih leoparda i vukova. Drevne ruševine Mada'in Saleh – prve svjetske baštine UNESCO-a u Saudijskoj Arabiji – također će biti u blizini, a bit će i mogućnosti za ronjenje, padobranstvo i planinarenje.

 • Vjeruje se kako iza ovog projekta stoji princ Mohammed bin Salman koji na ovaj nalčin pokušava omekšati tvrde religijske zakone koji vladaju zemljom, a ujedno i približiti Arabiju svijetu.

  Projekt bi trebao započeti s realizacijom 2019. godine, a završetak se očekuje tri godine poslije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,