Žene koje pate od nesanice imaju 4 puta veće šanse oboljeti od dijabetesa tipa 2
Foto: Tuzlanski.ba

Stručnjaci s Harvarda proučavali su podatke od 130.000 žena, više od desetljeća, i došli do strašne spoznaje

Žene koje imaju problema sa spavanjem imaju veće šanse oboljeti od dijabetesa tipa 2, otkrili su naučnici s Harvarda. Uz to, one češće imaju povišeni krvi pritisak, probleme s debljinom i boluju od depresije.

Američki stručnjaci su proučavali podatke od 130.000 žena koji su se prikupljali tijekom deset godina, te su otkrili da su one koje nisu dovoljno spavale imale četiri puta više šanse da postanu dijabetičarke.

To otkriće uslijedilo je nakon što je ove sedmice jedna britanska dobrotvorna organizacija upozorila da gotovo polovica žena u Velikoj Britaniji nedovoljno spava, tačnije njih čak 46 posto. Kod muškaraca je ta brojka nešto niža, jer isti problem muči njih 36 posto.

No tek jedna od četiri žena koje se muče s nesanicom to povjeri i svom ljekaru, što znači da je problem puno veći nego što mislimo.

Stručnjaci upozoravaju da nedovoljna količina sna može biti upozoravajući znak koji ukazuje na neki dublji, teži zdravstveni problem.

Četiri najčešće tegobe su: problemi sa spavanjem (kad osoba teško zaspe ili se često budi nakon čega teško zaspe), učestalo hrkanje, manje od šest sati sna dnevno i apneja u spavanju - poremećaj disanja u snu.

Oni koji su imali neki od tih problema imali su 47 posto više šanse oboljeti od dijabetesa tipa 2, što je samo još jedan pokazatelj koliko je važan kvalitetan san, piše Daily Mail. (express.hr)