Pravilnim rukovanjem ostacima hrane možete izbjeći zdravstvene rizike i osigurati da vaši obroci budu sigurni za konzumaciju.

Mnogi od nas često podgrijavaju ostatke hrane kako bi ih iskoristili za naredni obrok. Međutim, važno je znati da neke namirnice mogu postati štetne za zdravlje ako se ne zagrijavaju pravilno ili ako se uopšte ne bi trebale podgrijavati.
Evo koje su namirnice najrizičnije:
Piletina
Piletina sadrži visoku količinu proteina koji se mogu promijeniti prilikom ponovnog zagrijavanja, što može izazvati probavne tegobe. Ako je neophodno podgrijati piletinu, najbolje je to učiniti na niskoj temperaturi i osigurati da se ravnomjerno zagrije.
Riža
Riža može sadržavati bakteriju Bacillus cereus, koja preživljava čak i nakon kuhanja. Ako se kuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi duže vrijeme prije podgrijavanja, bakterije se mogu razmnožavati i proizvoditi toksine koji uzrokuju trovanje hranom. Rižu treba brzo ohladiti i čuvati u frižideru, a podgrijavati samo jednom.
Jaja
Jela koja sadrže jaja, poput omleta ili kajgane, mogu postati opasna ako se ponovo zagrijavaju na previsokim temperaturama. Toplotna obrada može dovesti do promjena u proteinskoj strukturi, što može uzrokovati probavne smetnje.
Gljive
Gljive su bogate proteinima koji se brzo razgrađuju, što može dovesti do problema s varenjem. Stručnjaci savjetuju da se gljive jedu svježe pripremljene ili, ako se podgrijavaju, da se to čini na niskoj temperaturi.
Krompir
Kuhan krompir koji se ostavi na sobnoj temperaturi može postati pogodno tlo za razvoj bakterija poput Clostridium botulinum, posebno ako se ne čuva u frižideru. Najbolje je podgrijavati krompir na visokoj temperaturi kako bi se spriječila kontaminacija.
Špinat i lisnato povrće
Špinat, blitva i drugo lisnato povrće sadrže nitrate koji se pod uticajem toplote mogu pretvoriti u nitrite, supstance koje mogu biti štetne po zdravlje. Stoga se preporučuje konzumiranje svježe pripremljenog povrća.
Kako sigurno podgrijavati hranu?
- Čuvajte ostatke hrane u frižideru na temperaturi ispod 5°C;
- Hranu podgrijavajte samo jednom i osigurajte da se ravnomjerno zagrije;
- Koristite šporet ili rernu umjesto mikrovalne pećnice kada je to moguće, kako bi se hrana ravnomjerno zagrijala;
- Pazite da hranu ne ostavljate na sobnoj temperaturi duže od dva sata;
Pravilnim rukovanjem ostacima hrane možete izbjeći zdravstvene rizike i osigurati da vaši obroci budu sigurni za konzumaciju.