Maslačak nije samo običan poljski cvijet – riječ je o pravom prirodnom saveznika u borbi protiv toksina u tijelu.

Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima, maslačak potiče rad jetre, djeluje kao prirodni diuretik i može biti odličan dodatak svakodnevnoj ishrani.
Maslačak (Taraxacum officinale) prepoznatljiv je po svojim jarko žutim cvjetovima i širokoj rasprostranjenosti – raste gotovo na svim vrstama tla. U narodnoj medicini koristi se stoljećima zbog svoje sposobnosti da podstakne prirodno čišćenje organizma. Njegovi listovi, korijen i cvjetovi bogati su vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju rad jetre, bubrega i probavnog sistema.
Posebnu vrijednost maslačku daje njegov diuretski učinak – pomaže tijelu da se prirodnim putem oslobodi viška tečnosti i štetnih materija. Redovnim korištenjem maslačka možete doprinijeti:
- boljoj probavi,
- jačanju imunološkog sistema,
- zdravijem izgledu kože,
- smanjenju osjećaja nadutosti,
- boljoj regulaciji nivoa šećera u krvi.
Kako koristiti maslačak za detoksikaciju?
Maslačak se može uvrstiti u svakodnevnu ishranu na više načina. Međutim, treba imati na umu da još uvijek nisu utvrđene preporučene dnevne količine, jer one zavise od zdravlja, dobi i pola osobe. Zbog nedostatka istraživanja, upotreba maslačka se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, kao ni osobama koje su alergične na trave i korove.
Čaj od maslačka
Jedan od najjednostavnijih načina za detoksikaciju organizma je ispijanje čaja od osušenih listova ili korijena maslačka. Dovoljno je jednu kašičicu suhe biljke preliti sa šoljom vruće vode, ostaviti da odstoji desetak minuta, a potom piti dva do tri puta dnevno.
Salata od svježih listova
Pored čaja, svježi listovi maslačka mogu biti odličan sastojak za proljetnu salatu. Njihova blaga gorčina dodatno potiče rad probavnih organa i jetre. Prilikom branja listova, važno je paziti da budu sakupljeni daleko od prometnica i industrijskih zona, kako bi se izbjegla kontaminacija štetnim materijama.