Popularni začini poput cimeta, kurkume i đumbira nisu samo ukusni dodaci jelima, već i sastojci s dugom tradicijom u narodnoj medicini.

Pretjerana količina ovih popularnih začina može narušiti učinkovitost lijekova
Foto: Freepik Premium | Zdravstveni rizik

Međutim, ako se konzumiraju kao dodaci prehrani, posebno dok osoba uzima lijekove, mogu predstavljati zdravstveni rizik, upozorava Dipa Kamdar, stručnjakinja sa britanskog Univerziteta Kingston.

Cimet sadrži spojeve kao što su cinamaldehid, eugenol i kumarin. Prema studiji Univerziteta Mississippi, cinamaldehid može aktivirati receptore koji ubrzavaju metabolizam lijekova, što može smanjiti njihovu učinkovitost. Iako su ovi nalazi još uvijek u fazi laboratorijskih istraživanja, izazivaju zabrinutost, piše The Conversation.

Posebno je rizičan cassia cimet, koji sadrži znatno više kumarina nego cejlonski cimet – poznat i kao "pravi cimet" – koji dolazi sa Šri Lanke. Kamdar ističe da je kumarin poznat kao antikoagulans te da njegovo prekomjerno unošenje, naročito putem dodataka prehrani, može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje uzimaju lijekove poput varfarina. Slučajevi iz medicinske prakse pokazuju da kumarin može utjecati na enzime u jetri koji razgrađuju takve lijekove.

Kurkuma je poznata po svom aktivnom sastojku kurkuminu, koji ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Iako većina podataka o interakciji kurkumina s lijekovima dolazi iz studija na životinjama i u laboratorijama, postoje indicije da kurkumin može uticati na metabolizam lijekova ometanjem jetrenih enzima. To uključuje lijekove poput antidepresiva, antibiotika, lijekova za pritisak i hemoterapijskih sredstava.

Zbog svojstava koja utječu na razrjeđivanje krvi i sniženje krvnog pritiska, kurkuma u obliku dodataka može pojačati učinke lijekova poput varfarina, aspirina ili inzulina. No, Kamdar naglašava da su ovakvi učinci povezani s visokim dozama dodataka, dok su male količine koje se koriste u ishrani uglavnom sigurne.

Đumbir se često koristi za ublažavanje mučnine i upalnih stanja. Spojevi poput gingerola djeluju kao blagi antikoagulansi, a neka istraživanja sugeriraju i da mogu sniziti nivo šećera u krvi. Ipak, dokazi su neujednačeni, napominje Kamdar. Dodaci đumbira mogu potencijalno utjecati na lijekove za razrjeđivanje krvi i dijabetes.

Kamdar savjetuje da su kuhinjske količine ovih začina, koje se koriste u svakodnevnoj ishrani, uglavnom bezopasne. Pravi rizik dolazi od koncentrisanih dodataka prehrani. Ako uzimate lijekove – posebno za krv, dijabetes ili rak – preporučuje se da se obavezno posavjetujete s ljekarom prije nego što posegnete za biljnim suplementima.