Čips je mnogima omiljena grickalica, kako zbog svoje hrskave teksture tako i zbog različitih okusa, ali ako postane svakodnevna navika tijelo to neće prihvatiti na dobar način.
Redovna konzumacija čipsa znači redovan unos velike količine soli, masnoće i aditiva, a vrlo malo hranjivih tvari koje tijelo zaista treba. Na prvi zalogaj ne izgleda opasno, ali dugoročno može izazvati cijeli niz problema.
Prvo, metabolizam usporava, a kilogrami se gomilaju brže nego što bismo željeli. Čips ne daje osjećaj sitosti, pa često posežemo za još jednom i još jednom kesicom. U međuvremenu, krvni pritisak raste, jer so zadržava vodu u organizmu i opterećuje srce.
Osim toga, čips je pržen na visokim temperaturama, što stvara štetne spojeve poput akrilamida – supstance koja se povezuje s većim rizikom od raka i oštećenja nervnog sistema.
Istraživanje objavljeno u časopisu The British Medical Journal pokazalo je da osobe koje jedu prženi krompir tri puta sedmično imaju 20% veći rizik od dijabetesa tipa 2, a one koje ga jedu pet puta sedmično čak 27%.
Koža također može reagovati jer se zbog viška ulja i soli povećava mogućnost pojave bubuljica, a dehidracija čini kožu sivom i umornom.
Na kraju, stvara se i psihološka navika koja se manifestuje tako što čips "vara mozak" da traži još, jer kombinacija soli, masti i hrskavosti aktivira centre zadovoljstva slične onima koji reagiraju na šećer.
Dakle, čips je u redu konzumirati u određenim količinama i povremeno, ali ukoliko želite da doprinesete zdravlju svog organizma onda svakodnevna konzumacija ove grickalice nikako nije poželjna.