Zdravlje crijeva ključno je za cjelokupnu dobrobit organizma.

Ove tri namirnice izazivaju probavne probleme: Kako poboljšati zdravlje crijeva?
Foto: Ilustracija | Uravnotežena prehrana ključna je za bolje zdravlje crijeva

Ako je naša crijevna mikrobiota izvan ravnoteže, možemo osjetiti simptome poput nadutosti, grčeva i hronične upale.

Dakle, uravnotežena prehrana izuzetno je važna za održavanje zdravlja crijeva. Međutim, postoje i namirnice koje mogu izazvati upale i pogoršati probleme. Nutricionistica Lauren Mahers upozorila je na nekoliko takvih namirnica koje bismo trebali izbjegavati ako želimo bolje zdravlje crijeva jer mogu uzrokovati upale i probavne probleme.

Hrana bez šećera sa šećernim alkoholima

Hrana bez šećera može djelovati kao zdravija opcija, no proizvodi poput kolačića bez šećera, proteinskih pločica i bombona često sadrže umjetne zaslađivače poput šećernih alkohola: eritritol, sorbitol, ksilitol. Mahersi upozorava da iako se ovi sastojci često preporučuju za mršavljenje ili osobama s dijabetesom, dolaze s nizom nuspojava.

“Ove verzije hrane bez šećera imaju manje kalorija, ali konzumacija velikih količina šećernih alkohola može uzrokovati upalu crijeva, grčeve, pa čak i proljev”, upozorava nutricionistica za SheFinds. Preporučuje biranje prirodno niskokaloričnih proizvoda.

Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog hljeba, tjestenine, krekera i kolačića, lišeni su prirodnih vlakana. Iako su lakši za probavu, također povećavaju rizik od upala u tijelu. “Ova hrana nije inherentno loša, ali nedostatak vlakana može s vremenom uzrokovati upalu u tijelu”, napominje Mahersi.

lakna su ključna za zdravu probavu, a njihovo odsustvo u rafiniranim ugljikohidratima može dovesti do naglih skokova šećera u krvi i disbalansa u crijevima. Nutricionistica preporučuje biranje cjelovitih žitarica ili proizvoda bogatih vlaknima kad god je to moguće.

Pržena hrana

Pržena hrana može ozbiljno naštetiti zdravlju kada se konzumira u prevelikim količinama. Ta ukusna, ali štetna hrana, bogata je zasićenim mastima koje mogu biti posebno štetne za crijeva.

“Hrana bogata zasićenim mastima često dovodi do loše probave i povećane upale”, ističe Mahersi. Redovita konzumacija pržene hrane može usporiti probavu i opteretiti crijeva, što dovodi do nadutosti i nelagode. Mahersi savjetuje traženje hrane pripremljene sa zdravijim masnoćama, poput maslinovog ulja ili ulja avokada.