Gastroenterolozi ističu da često konzumiranje sode može izazvati nadutost, grčeve, pa čak i povišen krvni pritisak, jer sadrži natrij.

Može izazvati posljedice: Soda bikarbona nije lijek za želučane tegobe
Foto: Ilustracija

Iako se soda bikarbona često koristi kao "prva pomoć" kod žgaravice ili bolova u stomaku, ljekari upozoravaju da njena pretjerana i nepravilna upotreba može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ovaj bijeli prah, poznat po svojoj sposobnosti da neutralizira kiselinu, zaista može privremeno ublažiti nelagodu izazvanu povećanom želučanom kiselinom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da soda bikarbona nije bezopasna, te da redovna upotreba može napraviti više štete nego koristi.

Nezamjenjiva u domaćinstvu, ali opasna za zdravlje?

Soda bikarbona je godinama prisutna u svakom domaćinstvu – koristi se za čišćenje, dezinfekciju, pa čak i za izbjeljivanje zuba. Ipak, kada je riječ o njenoj upotrebi u svrhu liječenja, stvari postaju ozbiljnije.

Gastroenterolozi ističu da često konzumiranje sode može izazvati nadutost, grčeve, pa čak i povišen krvni pritisak, jer sadrži natrij. Posebno rizične grupe su osobe s oboljenjima bubrega, srca i hipertenzijom.

Privremeno olakšanje, ali ne i rješenje

Soda može ublažiti simptome žgaravice, ali ne otklanja uzrok problema. Stručnjaci savjetuju da osobe koje se često susreću s ovim tegobama ne liječe same sebe, već da potraže savjet ljekara. Samo pravilna dijagnoza i terapija mogu riješiti problem na duže staze.

Upozoravaju i na to da se soda nikako ne bi smjela koristiti više puta dnevno, niti duži vremenski period bez nadzora stručnjaka.

Umjesto da posežemo za "kućnim lijekovima", bolje je obratiti se ljekaru. Postoje sigurniji i učinkovitiji načini za liječenje žgaravice i drugih tegoba probavnog sistema, bez rizika koje nosi pretjerano korištenje sode bikarbone.