Ostaci hrane djeluju kao spas kada se jave iznenadni napadi gladi.
Sve što treba da uradite je da ih izvadite iz frižidera, podgrijete i počnete da ih žvaćete bez gubljenja vremena na kuhanje ili naručivanje hrane.
Ali jeste li znali da svaka hrana nije namijenjena za podgrijavanje i konzumiranje Podgrijavanje određenih namirnica gubi svoju nutritivnu vrijednost i postaje toksično za naše tijelo, piše Herzindagi.
Evo nekih od onih namirnica koje ne bi trebalo podgrijevati:
1. Piletina
Zbog visokog sadržaja proteina, podgrijavanje piletine može uzrokovati nekoliko probavnih problema. Zato je najbolje konzumirati je dodavanjem u salatu ili hljeb.
2. Špinat
Kao i svako drugo lisnato zeleno povrće, špinat je bogat gvožđem i nitratima. Ako se ponovo zagriju, ovi se nitrati pretvaraju u nitrite i druge karcinogene, što je štetno za vaše tijelo.
3. Riža
Nekuhana riža sadrži bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. A njihovo ponovno zagrijavanje samo će ih pogoršati jer će se bakterije razmnožavati kada su izložene toplini.
4. Jaja
Još jedna osnovna namirnica koja se nalazi na listi namirnica koje se ne podgrijevaju je jaje! Podgrijavanje ove jutarnje namirnice bogate proteinima može ih pretvoriti u otrov koji može izazvati pustoš u vašem probavnom sistemu.
5. Ulja
Prema studijama, ponovno zagrijavanje ulja poput repice, suncokreta itd. može osloboditi toksine koji povećavaju rizik od srčanih problema.
6. Krompir
Kada se kuhani krompir izostavi ili ponovo zagrije, može se pretvoriti u toksični preokret na najgore zbog prisustva botulizma.
7. Gljive
Sadržaj proteina u gljivama se brzo pogoršava ako se ne skladišti pravilno ili iznova izlaže toplini.